Regrat

mlad regratRegrat je verjetno najbolj znana divja solata. Skoraj vsi smo, vaj enkrat okusili intenziven in specifičen, grenak okus regrata, ki nas skoraj zasvoji.

Regrat uporabljajo ga po vsej Evropi že tisoče let. Regrat je znan po svojih sposobnostih čiščenja našega organizma in vseh vitaminih, ki jih naše telo po dolgi zimi nujno potrebuje. Ima tudi številne zdravilne in blagodejne učinke in je v kratkem pravo malo spomladansko bogastvo vitaminov in mineralov.

Koristi uporabe
 Koristi regrata

 • vsebuje veliko vitamina C, železa, kalcija, magnezijaRegrat
 • je dober vir B.kompleks vitaminov in celo vitamina D
 • vsebuje ogromno antioksinadtov
 • čisti naše telo
 • pomaga pri odvajanju vode iz telesa
 • krepi delovanje jeter in ledvic
 • pomaga odpravljati žolčne kamne
 • znižuje raven sladkorja v telesu
 • znižuje visok krvni tlak
 • upočasnjuje razvoj rakavih celic
 • znjižuje in uravnava raven holesterola
 • pomaga zdraviti hepatitis

opis ratsline
Opis Rastline

regrat iz zemlje(Taraxacum officinale) je trajnica, ki prve zgodnje liste požene zgodaj spomladi. Listi so močno zobati in tvorijo obliko listne rože. Iz sredine te listne rože požene enostavno votlo steblo na vrhu pa se razvije en cvetni košček z rumenimi cvetovi.

Čas cvetenja je druga polovica aprila in maja. Cvetišče se preoblikuje v značilno regratovo lučko, ki jo tvorijo mnoga vetronosna semena. Tako se hitro razmnožje. Iz semena požene zelo močno korenino, ki se razteza dokaj globoko v zemljo.

kje raste

 
Kje Raste

Raste po travnikih in ob poteh. Je zelo razširjen in zelo značilne oblike , zato ga zlahka najdemo in prepoznamo.

čas nabiranja
 Čas nabiranjaregratov rumeni cvet

Mlade liste regrata za solato nabiramo zgodaj spomladi, na dan za list po setvenem koledarju Marije Thun.

Regratove cvetove za čaj  nabiramo, ko ima rastlina rumene cvetove. V drugi polovici aprila do maja, na dan za cvet po setvenem koledarju Marije Thun.

Regratovo korenino za sirup je najbolje nabirati zgodaj spomladi, ko ima rastlina še zelo majhne liste in največ učinkovin v korenini. Najbolje, da jo nabiramo na dan za korenino po setvenem koledarju Marije Thun.

nabiranje čaja


Nabiranje

Mlade liste in korenino regrata nabiramo tako, da dolg špičast nož zapišimo v zemljo in zarežemo globoko okoli korenine, tako da jo prerežemo. Nato preostalo koreniko ločimo od zemlje in damo v papirnato vrečko.
Doma regrat dobro opremo pod hladno vodo in liste ločimo od korenin. Pri tem odstranimo vse zemljaste dele in razpadle dele rastline.

Rumene liste nabere tako, da jih posamezno trgamo in polagamo v košaro, da se ne zmečkajo.

uzivanje


Uživanjezeleni del regrata s korenino

Mlade regratove liste si pripravimo v odlične spomladanske solate. Regratovo solato s krompirjem in jajcem lahko uživamo tudi kot samostojno jed. Mladi listi so tudi odlična sestavina za zeleni smoothie.

Regratovo korenino narežemo na kolobarje, posušimo in jo uživamo v čaju iz regratove korenine. Uporabimo 2 žlički posušene regratove korenine ter prelijemo z 2 dcl vrele vode. Po 10 minutah precedimo.

Regratove rumene cvetove lahko uporabimo posušene za čajne mešanice, za pripravo regratovega sirupa ali regratovega medu.

neželjeni učinki
Morebitni stranski učinki

Ob normalni uporabi regrat nima stranskih učinkov, razen če ste alergični na katero sestavino, ki jo vsebuje regrat. Če menite, da bi uživanje rastline lahko slabo vplivalo na vaše zdravstveno stanje, se pred uporabo uživanjem regrata vsekakor posvetujte z vašim zdravnikom. Uporaba vsekakor ni priporočljiva za ljudi, ki imajo težave z zaprtostjo.

Vaše mnenje