Poper in njegovi zdravilni učinki

črni poperPoper in njegovi zdravilni učinki so znani že od antike,  ko so jo začeli uporabljati kot začimbo in zdravilno rastlino. Je začimba št. 1 na svetu in nepogrešljiv v evropski kuhinji.

Poper je svetovno znana začimba in v Evropi skoraj ni jedi, ki ne bi bila začinjena vsaj s kančkom popra in je verjetno najbolj pogosto uporabljena zaćimba na svetu. Ravno zaradi pekočega okusa pa stimulira našo prebavo in povečuje absorpcijo hranilnih snovi v črevesju. Vsebuje tudi antioksidante, ter deluje antibakterijsko. V ajuverdski medicini ga najdemo tudi v čajnih mešanicah.

Piperin je snov, ki daje črnemu popru pekoč okus. Beseda poper izvira iz Sanskrita pippaliin preko latinskega piper. Slovenska beseda poper pa prihaja iz Nemščine.

lastnosti
Lastnosti

Vsebuje:

  • magnezij
  • vitamin K
  • bron
  • krom
  • vlaknine

Celotno hranilno stran črnega popra si lahko ogledate na tej povezavi.

Koristi uporabe
 Poper – učinek

Navadni poprovecČrni poper izboljšuje prebavo, saj njegova močna aroma stimulira brbončice na način, da želodec proizvaja več klorovodikove kisline, ki je potrebna za učinkovito prebavo proteinov in drugih hranlinih snovi. Če telesna produkcija klorovodikove kislina ni zadostna, lahko zaužita hrana več časa preživi v želodcu ali pa se neprebavljena premakne v črevesje, tam pa je hrana za nezaželene črevesne bakterije.  Ti povzroča napihnjenost, drisko in vetrove.

Črni poper je že zgodovinsko znano sredstvo za zmanjšanje črevesnih vetrov. Pospešeno tudi odvaja vodo iz telesa.
Vsebuje močne antioksidante in deluje antibakterijsko.

 

neželjeni učinki
Morebitni neželjeni učinki

Črni poper je zelo nealergen in je varen za uživanje za večino ljudi. Če jemljete kakršna koli zdravila, se pred povečano, dolgoročnejšo uporabo nujno posvetujte s svojim zdravnikom.

uporaba
Uporaba

Najbolj razširjena uporaba popra je  Vsebuje snov “Piperin”, ki mu daje pekočino.

V Ajuverdski medicini ga uporabljajo tudi kot sestavino v različnih mešancih zdravilnih čajev, predvsem v čajih proti prehladu.

opis ratsline
Opis rastline

Navadni poprovec (Piper nigra)

Je večletna rastlina, plezalka. Črni poper prihaja iz Indije, danes pa ga gojijo  predvsem v tropskem pasu Azije in Južne Amerike. Ima leseno steblo in temno zelene liste z izrazitimi žilami. Plod iz katerega pridobimo začimbo se imenuje poprov storž, ki je skupek večih semen popra.

kje raste
Kje raste

Prosto-rastoč  v naravi v Sloveniji ne uspeva.

Lahko pa si kupimo sadiko, ki jo posadimo v lončku. Sajenje na vrtu ni priporočljivo, saj ne prenese temperature po 15 stopinj. Rastlino imamo tako lahko na vrtu, vendar jo moramo čez zimo preseliti v notranji prostor.

Kvalitetne sadike ali semena navadnega poprovca lahko dobite pri Zavodu Raznolikost.

Trgovina Lokacija Količina Cena Nakup
zavod raznolikost Laze pri Gobniku 1 sadika 7 EUR Nakup

čas nabiranja
Čas nabiranja

Od Junija – Septembra (odvisno katero vrsto popra želimo)

nabiranje čaja
Nabiranje

Nabiramo semena pravega popravca v različnih fazah rasti. Črni poper so nezreli plodovi, ki jih oberemo tik preden polno dozorijo.. Beli poper so plodovi, ki polno dozorijo in jih lahko uporabimo za semena. Zeleni poper so nezreli plodovi, ki so sušeni in  zmrznjeni, tako da obdržijo barvo. Rdeči poper so plodovi drugi,  J Ameriških vrst poprovca, Schinus molle in Schinus  terebinthifolius.

sušenje
Sušenje

Sveže obrane plodove sušimo na mrežah za sušenje zelišč na sončnem in zračnem prostoru 3 – 5 dni. Med sušenjem jih večkrat obrnemo.

shranjevanje čajev
Shranjevanje

Popolnoma suh poper v celih semenih shranimo v zračno-tesen kozarec na suh in temen prostor, kjer temperatura ne presega 20 stopinj.

uzivanje


Uživanje

S pomočjo ročnega mlinčka za poper, si ga nameljemo željeno količino za sprotno porabo. Tako od črnega popra dobimo najmočnejšo aromo in največ njegovih učinkovin.

 

Vaše mnenje