Okrasni vrtiček iz palete

vrt na balkonu iz paleteIdejo da izdelam okrasni vrtiček iz palete sem našel na internetu, med iskanjem neke rešitve za bodočo hiško. Takoj se mi je porodila ideja, kako bi s paletami opremil moj siv, dolgočasen balkon v najemniškem stanovanju istočasno pridobil tudi prostor za vzgojo zelišč, ki jih vedno potrebujeva  v kuhinji.

Stroški celotne izdelave za vrtiček iz palete niso presegli 5 evrov, saj palete lahko, dokaj enostavno dobimo brezplačno. Končni izdelek pa je resnično unikaten, poseben praktični dodatek , ki ga lahko uporabite na mnogo načinov, da popestrite vaš balkon, vrt ali karkoli vam še pade na pamet . . .

Iz palete lahko naredimo različne vrste vrtičkov, tukaj pa se bomo osredotočili na terasasti vrtiček iz palete, ki ga naredimo tako, da paleto, ki ima deske vzporedno s tlemi,  postrani postavimo ob zid, tako da dobimo terasaste vrtičke v vsakem prekatu palete.

Sam sem si izbral paleto z zelo ozkim razmakom med deskami, ker želim posaditi več pritlikavih zelišč. Izberete si lahko tudi paleto s širšim razmakom, ali pa jo uporabite iz druge strani, kjer ima 3 višje prekate, primerne za izdelavo vrtička za višje rastline.

Kaj potrebujemo za izdelavo vrtička iz palete?

  • 2 čimbolj enaki paletikaj potrebujemo
  • 10 m2 črne kopreno
  • klešče in orodje za ruvanje žebljev
  • tapetniški spenjač
  • olfa nož
  • plinski gorilnik za ožiganje lesa
  • brusilni papir
  • zemljo
  • ozko majhno lopatko

Postopek izdelave okrasnega vrtička iz palete

1. Najprej iz ene palete odstranimo spodnje tri deske.sprednji del palete združimo z drugim sprednjim delom palete s kockami
Iz druge palete pa odstranimo celoten spodnji del s kockami vred, da dobimo iz te palete le zgornji del.
Ko ta dva ločena dela palet postavimo skupaj, moramo dobiti tako konstrukcijo, kot je prikazana na sliki.

2. Nato iz dela palete, ki nima kock izbijemo žeblje tako,žeblje izbijemo nazaj
da jo bomo lahko pribili na spodnje kocke palete, ki jih ima.
Žebljev ne izbijemo popolno, le toliko, da ne gledajo več iz lesa na spodnji strani.

3. Paleto s kockami nato obrnemo okrog in na njo položimo zgornji delin žeblje zabijemo nazaj v kocke prve palete
druge palete in zabijemo žeblje, ki smo jih prej izbili.
Pri tem koraku dodamo tudi kocke, ki so nam ostale iz prejšnje palete, pod deske ,
tako da je na obeh stranskih robovih kocka pod vsako desko. Tako dobimo zaprta korita na vseh deskah.

4. Les ožgemo s plinskim gorilnikom, ter  zbrusimo.ožgan les zbrsimo z krožnim brusilcemles ožgemo
Na tak način poudarimo naravno lepoto lesa na popolnoma naraven način. Paleto lahko tudi pobarvate, vendar pomislite ali boste v tem vrtički gojili zelišča za lastno uživanje? Potem morda barvanje ni najboljša izbira.

5. Z olfa nožem izrežemo kopreno na enako široke trakovekopreno odrežemo na enako široke trakove
Trakovi naj bodo široki 3,5 x širina deske, kamor jo želimo pripeti in dolgi za celotno dolžino palete. V tem koraku si pred-pripravimo vseh 7 trakov iz koprene, ki bodo v našem vrtičku iz palete držali zemljo za rast rastlin.

6. S tapetniškim spenjačem pripnemo kopreno na paleto, takokopreno pripnemo s spenjačem
da najprej kopreno pripnemo na del palete, ki ne bo viden. Na notranjo stran zapognemo približno centimeter koprene in jo pripnemo z veliko sponkami. Iz koprene med deskami nato naredimo posodico tako, da jo upognemo do sprednje deske.  Na sprednji stran palete moramo kopreno pripeti na notranjo stran deske, tako da se koprene ne vidi čez rob.

7. Predalčke napolnimo z zemljo in posadimo sadike

sadike v vrtičku iz palete

Kaj lahko posadimo v terasasti vrtiček iz palete?

V paleto lahko posadimo vse vrte rastlin, ki niso previsoke ali ne izrastejo prevelike korenine. Najprimerneje je, da imamo tak vrtiček nekje v bližinivrt na balkonu iz palete kuhinje, da lahko te zelišča nato čisto sveža uporabimo pri pripravi jedi.

Sam sem si izbral naslednjih 14 rastlin za moje kuhinjske podvige:

Peteršilj, čebula, melisa, meta, žajbelj, majaron, timijan, materina dušica, navadne jagode, zdravilna koper in bazilika.

Zaenkrat vse kaže, da je vsem rastlinam njihov novi dom zelo všeč.

Paleta Zen Garden

Ko sem izdeloval vrtiček iz palete za moj balkon se mi je porodila ideja, kako bi lahko moj dolgočasen betonski balkon preuredil v prijeten prostor za oddih. Tako sem izdelal še enostavno vrtno garnituro ter stojalo za lonce z rastlinami z naslonom za noge (spodaj). Slednji še ni dokončan . . . vsekakor pa je cilj že dosežen in večeri v “paleta zen garden” so že nadvse sproščujoči . . .

Strošek?  Mogoče 10 eur . . . za dva zelo kvalitetna popoldneva ob prijetnem delu z mojim očetom, pogovor o rastlinah z mamo in prekrasen prostor kjer se vedno lahko sprostim.

Neprecenljivo, res.

IMG_2019dokončan balkonski vrt iz palete

Vaše mnenje