Navadni žafran

navadni žafran v košari 2Pozor! Navadni žafran je strupena rastlina! Užitni so le prašniki, ko jih posušimo in še to v zelo majhnih količinah. Maksimalna dnevna količina je 1 gram, 20g prašnikov žafrana pa je smrtna doza.

Pri žafranu je pomembno razlikovati med progastim žafranom, ki je užiten, kot cela rastlina. Ta cveti v jeseni. Pri nas pa raste navadni ali spomladanski žafran, ki je strupen in so užitni le prašniki v majhnih količinah.  Žafran je sicer med najdražjimi začimbami na svetu, saj en gram kvalitetne začimbe presega 10 eur. Od tu izhaja rek “Drag kot žafran”

 lastnosti
Uporaba žafrana

Žafran je zelo močna začimba, ki popestri okus jedem. Ko ga enkrat poskusimo, preprosto jed brez te začimbe ni več ista. Poživi in poudari predvsem vonj jedi. Žafran ima zelo intenziven okus, zato ga uporabljamo v majhnih količinah.

Uporabim ga v majhnih količinah za juhe, omake ali meso.

opis ratsline
Opis rastlinenavadni žafran (2)

Navadni žafran (corcus vermuss) je med prvimi cvetlicami, ki se ob pomladi prebije na sonce. Cvet je lepe svetlo vijoličaste barve z tremi velikimi rumeno-oranžnimi prašniki, ki  rastejo iz sredine cveta. Raste ob obronkih gozda ,na travnikih ter na vlaženjih rastiščih.

kje raste
Kje raste

V Sloveniji je navadni ali pomladanski  žafran zelo razširjen. Raste pa od Mediterana do prednje Azije. Običajno raste v velikih skupinah.

Najdemo ga v redkih gozdovih, gozdnih obronkih in jasah, na sončnih do pol-sončnih legah, tudi na travnikih.

čas nabiranja
Čas nabiranja

Od začetka marca – maja.
Največ učinkovin navadnega žafrana dobimo tako, da jo naberemo na suh sončen dan opoldan. Najboljši dan za nabiranje cvetov je “dan za cvet” po setvenem koledarju Marije Thun.

nabiranje čaja
NabiranjeNavadni žafran - prašniki

Nabiramo le prašnika navadnega žafrana. Vsak cvet ima tri dolge rumeno oranžne barve, ki rastejo iz sredine cveta. Pri nabiranju je priporočljivo uporabljati rokavice.

Nabirajte jih tako, da iz enega rastišča ne vzamete vseh cvetov, ampak iz večih rastišč po malo, da ne bomo preveč prizadeli rastline, ki nam želi samo iskreno dobro.

sušenje
Sušenje

Prašnike žafrana moramo posušiti hitro, ker sicer prašniki izgubijo lepo rumeno – oranžno barvo. Zato je najbolje uporabiti sušilnik z umetno toploto.
Sicer jih sušimo na mrežastih sušilnikih za zelišč.

shranjevanje čajev
Shranjevanjeposušen žafran

Popolnoma suhe prašnike navadnega žafrana shranimo v steklen kozarec s priprtim pokrovom na suh in temen prostor, kjer temperatura ne preseže 20 stopinj C.

neželjeni učinki
Morebitni stranski učinki

Navadni žafran je strupena radtilnia. Užitni so le prašniki in še to v majhnih količinah. Maksimalna zaužita količina je 1 gram na dan. Te količine ne presežite! Če opazite slabše počutje se takoj posvetujte z vašim zdravnikom.

Zaužitje 20 gramov žafrana je smrtni odmerek, smrt je zelo počasna in boleča.

Vaše mnenje