Dišeča Vijolica

Navadna vijolicaDišeča vijolica je prava mala popestritev travnika ob prihodu pomladi, saj s svojo izrazito vijoličasto barvo prav izstopa iz sveže zrasle, temno zelene trave. Zaradi njenega omamnega vonja so dišečo vijolico v komercialne namene gojili že v antičnih časih. Bila je sestavina mnogih ljubezenskih napojev in je veljala tudi kot dobro sredstvo proti glavobolu.

V Sloveniji v naravi uspevajo tudi gozdna vijolica (viola reichembachinama), srhodlakava vijolica (viola hirta) in navadna vijolica (viola mirabilis), ki ne dišijo, vendar so prav tako vse užitne in primerne za čajne mešanice.

Učinek čaja
Čaj iz Vijolice – učinek

  • cvetovi navadne vijoliceje dober duaretik, pospešuje potenje
  • draži sluznico, da proizvaja več sluzi in tako čisti dihala
  • pomaga proti nespečnosti
  • ima pomirjevalne učine
  • čisti telo
  • pomaga pri čiščenju kože in aknah in različnih kožnih stanjih
  • čisti kri
  • pomaga pri črevesnih tegobah

opis ratsline
Opis rastline

Dišeča vijolica (viola odorata L ) je večletnica. Njeni cvetovi so svetlo do temno vijoličaste barve prijetnega vonja. Cvetni peclji rastejo iz tal oziroma iz pritlične talne listne strukture. Listi dišeče vijolice so pecljasti, srčasto okrogle oblike. Rastlina se plazeče razrašča.Navadna vijolica

kje raste

Kje raste

Dišeča vijolica raste v listnatih gozdovih, gozdnih obromkih in grmovijih. Razširjena je po vsej Sloveniji.

čas nabiranja
Čas nabiranjanavadna vijolica nabrana

Od konca marca –  začetek maja.
Največ učinkovin dišeče vijolice dobimo tako, da jo naberemo na suh sončen dan pozno dopoldan. Najboljši dan za nabiranje cvetov je “dan za cvet” po setvenem koledarju Marije Thun.

nabiranje čaja

 
Nabiranje

Cvetove in liste nabiramo zgodaj spomladi, ko je rastlina v polnem cvetu. Nabiramo jih tako, da navadna vijolica in čmreljcvetove in liste navadne vijolice pri steblu, ki gleda iz zemlje prerežemo in odstranimo cel nadzemni del rastline.

Če ob nabiranju srečamo živalce, ki uporabljajo to rastlino ji jo prepustimo in si poiščimo drugo rastišče. Prav tako iz enega rastišča ne oberite vseh rastlin, da se bo narava lahko povsod ohranjala

sušenje
Sušenje

navadna vijolica v sušilnikuCvetove dišeče vijolice moramo posušiti hitro, ker sicer cvetovi izgubijo lepo vijoličasto barvo. Zato je najbolje uporabiti sušilnik z umetno toploto, ker zgodaj spomladi ponavadi zunanje temperature in vlaga še ne dopuščajo zadostno hitrega sušenja.

shranjevanje čajev
Shranjevanje

Popolnoma suhe cvetove shranimo v steklen kozarec s priprtim pokrovom na suh in temen prostor, kjer temperatura ne preseže 20 stopinj C.

Priprava
Priprava čajačaj iz dišeče vijolice

2 čajni žlički posušenih cvetov vijolice prelijemo z 3dcl vrele vode. Namakamo jih 5-10 minut ter precedimo.

uzivanje caja
Uživanje

Čaj je najbolje uživati pred spanjem.

Vijolico lahko odlično uporabimo v čajnih mešanicah s trobentico, mlado koprivo ali mladimi brezovimi listi.

neželjeni učinki
Morebitni stranski učinkiposušeni cvetovi vijolice


Dišeča vijolica spada v kategorijo rastlin H, kar pomeni, da zdravilne rastline lahko uživamo kot hrano v primernih količinah in le primerne dele rastlin. Pri tej kategoriji zdravilnih rastlin ni zaznati dolgoročnih stranskih učinkov. Vsekakor pa se pred uporabo divje vijolice o tem posvetujte z vašim zdravnikom. Ob slabšem počutju takoj prenehajte z uporabo.

 

Vaše mnenje