Uporaba ingverja – Kako ga izkoristimo 100%

uporaba ingverjaUporaba ingverja je precej enostavna. Lahko ga uporabimo zdrobljenega v prah, kot začimbo, predvsem azijskih vrst jedi. Prav tako sušen, je primeren tudi za pripravo čaja iz ingverja. Sušen ingver pa najbolje pridobimo tako, da svež ingver olupimo, ga naribamo, iz njega iztisnemo sok, preostalo suho snov pa razprostremo, tako da se posuši.

Prav neverjetno je, koliko močnega okusa še ostane v ingverju tudi potem, ko iz njega iztisnemo sok.

Uporaba ingverja za 100% izkoristek

 

1. Sveži sok iz ingverjeve korenine

Olupimo ingver

Ingver najprej olupimo, saj se nam ingverjev sok, ki je sicer belikasto-rumene barve v nasprotnem primeru obarva v svetlo oranžnem odtenku. Lupina ima tudi malce neprijeten grenak priokus, zato je veliko bolje, če ingver olupimo.

Ingver nato naribamo z finim ribalnikom. V celoti ingverja ne moremo naribati, ker ima precej močne nitke znotraj korenine.

Iz naribanega ingverja nato z rokami iztisnemo sok. Ingverjev sok nato zmešamo z limono in medom ter tako naredimo  ingverjeve napitek za nepremagljivo odpornost.

 2. Sušen ingver za pripravo čaja in čajnih mešanic

Ingverjev čaj iz posušenega ingverjaIz njega lahko pripravimo izjemno okusen ingverjev čaj, ki je skoraj premočnega okusa . . . odlično pa se poda zeliščnim čajem saj s svojo pikantno, citronsko aromo zelo popestri okus ter pogreje od znotraj.

Nato iztisnjene kepe ingverjeve suhe snovi razprostremo kar se da na drobne koščke na časopisni papir ter sušimo 3-4 dni. Ko so delčki ingverja popolnoma suhi ga spravimo v kozarec ter ga tako lahko hranimo do enega leta.

3. Zdrobljen ingver za začimbo

Posušen ingver za čajPosušen ingver pa lahko tudi zdrobimo z drobilnikom zelišč in si tako pripravimo ingverjevo začimbo za pripravo jedi. Uporablja se predvsem v azijski kuhinji, po okusu pa ga lahko dodate skoraj vsaki jedi. Pazite le, da z uporabo ingverja ne pretiravate, saj ima resnično močan in izrazit okus ter tako lahko zelo hitro prevzame celoten okus.  Najboljši učenk dosežemo tako, da ga hranimo nezdrobljenega v kozarcu, ter ga željno količino zdrobimo tik pred uporabo.

 

Vaše mnenje