Spiralni nasad trajnih zelišč

Prvi izgledi spiralnega vrtičkaNekatera zelišča in zdravilne rastline v Sloveniji ne najdemo v naravi, zato si jih lahko enostavno pridelamo na svojem delčku sveta.

Prednosti lastnega nasada trajnih zelišč pa je tudi popolna kontrola nad uporabljenimi sredstvi za gnojenje in vrstami rastlin, ki jih želimo uživati. Poleg tega lahko ta zelišča uživa čisto sveža in tako ujamemo njihovo prvovrstno in pristno aromo.

Sam sem v vrtičkanju popolen začetnik, ta spiralni nasad trajnih zelišč je moj prvi poskus vzgoje rastlin izven lončka na okenski polici. Imam pa srečo da ima moja punca Kmetijo Česenj, kjer z njenim dovoljenjem tudi nastaja spiralni vrtiček, pomaga z vsemi nasveti in napotki kako s čim ravnati.

Simbol spiralasimbol spirale

Spirala je eden izmed najstarejših simbolov, ki jih je človek upodobil in gredo nazaj vse do, vsaj neolitika. V različnih kulturah ima različne pomene, predstavlja pa rast, neskončnost, kozmos oz. solarni sistem s centrom in krožnicami planetov okoli njega, kar najdemo v neverjetno veliko naravnih pojavih, naprimer; spiralna rast polžje hišice, spiralna rast poganjkov rastlin iz popkov, spiralna rast vej iz Sdrevesa vrtinec vetra, spiralno lomljenje valov . . . in v večji sliki; spiralna oblika naše galaksije  “Mlečne ceste”.

Skratka v spirali, se več kot očitno, skriva mnogo neskončnih življenjskih skrivnosti in zdelo se mi je najprimerneje, da tako spiralno oblikujem svoj prvi nasad trajnih zelišč.

Spirala in Fibonaccijevo zaporedje

Spirala in Fibonaccijevo zaporedjeZaporedje gre na naslednji način:

1, 1, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55 . . .  in tako naprej do neskončnosti.

To naravno zaporedje so po nekaterih virih poznali že v Indiji več kot 4000 let pred našim štetjem, so prvi zapisi o tem nastali kasneje, nekje 700 let pred našim štetjem. Leta 1202 pa jo je Fibonacci formorilal in objavil v svojem delu “Liber Abacci”.
Fibonacci  je odkril tudi “zlati rez”, ki ga dobimo tako, da to zaporedje preslikamo na koordinatni sistem in skozi kote povežemo s črto. Tako se zaporedje spremeni v obliko spirale. Zlati rez predstavlja razmerje približno: 1,618033988749894…

Razumem, da je zgoraj napisano morda težje za razumeti, saj gre za golo matematiko, vendar pa je celotna teorija Fabionaccijevega zaporedja in njegovega odražanja v naravnih oblikah izredno lepo prikazano na spodnjem videu.

Če želite o tem izvedeti še več uporabite naslednje povezave v video ali besedi (vse v angleščini)

Spiralni nasad trajnih zelišč

Po vseh teh informacijah sem prepričan, da je spiralna oblika vrtička najbližje skupni naravni sili, ki oblikuje vse v nas in okoli nas . . . gravitaciji in zaporedju. Nisem prepričan ali bo to kaj pripomoglo ali sploh na kakršenkoli način vplivalo na rast mojih rastlin (v začetniških rokah;) ), vendar pa vrtiček v takšni obliki izgleda neverjetno lepo, mogoče malo prav čarobno . . .

spiralni nasad trajnih zelišč

Spiralna oblika vrtička se je izkazala tudi za zelo praktično, saj ena neprekinjena potka, ki sem jo obložil z velikimi ploščatimi kamni (skrilavec), omogoča dostop do čisto vseh delov vrtička.

v spiralo sadimo prva zelišča

In sedaj je čas, da ta vrtiček postane dom za moje nove zeliščne rastline in nekaj zelenjave, ki jo najbolj obožujem. Zaenkrat res ne zgleda veliko, saj so sadike še majhne. Meni pa je v tem tednu ustvarjanja mojega spiralnega nasada trajnih zelišč že zrasla neukrotljiva slia, ki se spiralno širi. . . Odlično se počutim!

Občutek imam, kot da bi se človek ob delu z zemljo in rastlinami povezal z zemljo in z vsem kar je v nas in povsod . . . okoli nas.

Vaše mnenje