Regratov sirup

regratov sirup in regratovi cvetoviSirup iz regratovih cvetov si pripravimo na enak način kot sirup iz bezgovih cvetov. Regratov sirup in regratov med sta si po izdelavi lahko zelo podobna, saj tudi regratov med lahko pripravimo s kuhanjem. Ker pa s kuhanjem žal izkuhamo veliko koristnih sestavin je bolje, da si regratov med pripravimo na “hladen” način v kozarcu  s ponavljajočimi plastmi regratovih cvetov in sladkorja in to postavimo na sonce za 8 tednov, da se sladkor raztopi. Tudi zaradi razloga, da je potem struktura pripravka veliko bolj podobna medu, saj mu ne dodajamo vode.

Za pripravo regratovega sirupa pa je primerno kuhanje, ker mu moramo dodati vodo, poleg tega pa se potem steklenica v katero nalijemo vroč regratov sirup z zamaškom konzervira, ker se vroč zrak v njej skrči ob ohladitvi.

sestavine
Sestavine
za 6L sirupa za redčenje

  • 300g regratovih cvetov brez čašicregratovi cvetovi v košari
  • 3 kg belega sladkorja
  • 60g citronke
  • 3 L vode

                 Pripomočki

  • 6 steklenic s pokrovčkom za konzerviranje
  • emajliran lonec
  • lesena kuhalnica
  • plastično  cedilo

Priprava
Priprava

  1. Rumene regratove cvetove naberemo v suhem in toplem vremenu, v sredini dneva, ko so cvetovi popolnoma odprti.regratov cvet - iztrgani cvetni koščki
  2. Še isti dan nato doma, rumene cvetne koščke ločimo od zelene cvetne čašice
  3. to najlažje naredimo tako, da zeleno cvetno čašico razpremo, ter rumene cvetne koščke odstranimo iz nje
  4. 300g rumenih cvetnih koškov regrata zavremo v 3L vode
  5. ko zavre kuhamo v pokriti posodi 15 minutregratov sirup med kuhanjem
  6. nato sirup precedimo in dobro iztisnemo, ožamemo cvetove
  7. nato regratov sirup prelijemo nazaj v posodo, ter postavimo na zmeren ogenj
  8. dodamo 3 kg sladkorja in mešamo toliko časa da se ves sladkor raztopi
  9. Potem odstavimo iz ognja in počakamo 10 minut, da se regratov sirup nekoliko ohladi
  10. Nato dodamo citronko in sirup nalijemo v vroče steklenice, ki jih takoj zapremo
  11. Sirup hranimo na temnem in hladnem prostoru do enega leta

lastnosti
Uporaba

Regratov sirup uporabljamo za rdečenje z vodo v razmerju 1 : 7, kot regratov sok. Ima izjemen cvetlični okus in s pomočjo citronke tudi precej osvežujoč. Osebno mi je najboljši naravni sirup za sok iz bezgovih cvetov, vendar pa je tudi regratov sok iz sirupa zelo zelo dober.

kuhan sirup iz regratovih cvetov - cover

neželjeni učinki
Pozitivni učinki

  •  bogat vir vitamina C
  • visoka vsebnost glukoze, hitro kristalizira
  • vsebuje luteolin and luteolin-7-O-glucosid (pospešuje delovanje antioksidantov)
  • visoka vsebnost inulina (preprečuje demenco, staranje, diabetes in rast rakavih celic)
  • blaži menstrualne težave

To so učinki in učinkovine regratovih cvetov, ki pa ne veljajo nujno za regratov sok zaradi toplotne obdelave. Nekaj pa jih zagotovo ostane.Več o pozitivnih učinkih regratovih cvetov si lahko preberete tukaj (angleško).

neželjeni učinki
Morebitni stranski učinki

regratov cvet - coverLjudje z alergijami na cvetni prah naj ne uživajo regratovega sirupa, saj vsebuje cvetni prah iz cvetnih koškov regrata. Sicer je uporaba regratovega sirupa varna in primerna za veliko večino uporabnikov. Če menite, da imate morda stanje, na katero bi uporaba morda neugodno vplivala, se pred uporabo posvetujte z vašim zdravnikom.