Proseni kruh iz domače moke

Proseni kruh iz domače mokeProseni kruh iz domače moke je značilne svetlo rumene barve in izrazitega izjemnega okusa ter je proizveden 100% brez vseh aditivov.. Seveda to slednje drži le, če bomo za kruh uporabili moko iz mlina, ki je bila zmleta iz bio pridelanih žit. Še najbolje od vsega pa je, da kupimo žito, ter si moko zmeljemo doma  tik pred peko kruha.

Proseni kruh iz domače moke je bolj malo manj obstojen od kruha iz pšeničnih mok, ker proso ne vsebuje glutena. Zato moram ob peki kruha iz prosene moke dodati belo moko. V primerjavi s pšeničnimi mokami vsebuje tudi veliko več vitaminov in mineralov.  Je edino žito, ki v želodcu povzroči alkalno reakcijo.

Proso  je pra-žito za razliko od drugih žit vsebuje večje količine fosforja, magnezija in silicija. Ne vsebuje pa glutena. Ker vsebuje silicijevo kislino, ki je pomembna za zobno sklenino, čvrste nohte, lepo kožo in lase v topni obliki, jo organizem veliko lažje in hitreje absorbira.

 

sestavine


Sestavine:

za 2,3 kg kruha

  • 600g domače bele moke iz mlinaProsen kruh iz domače moke
  • 600g domače prosene moke
  • 800ml mlačne vode
  • 55 g svežega kvasa Fala
  • 2 žlički soli
  • 2 žlički sladkorja

Priprava


Priprava

Testo

  1. Na tehtnico odtehtamo obe vrsti moke ter jih dobro premešamo v posodi
  2. v sredino moke naredimo luknjo do dna posode
  3. na rob luknje po moki posujemo sol
  4. pogrejemo 800 ml vode do približno 40 stopinj celzija8-zgneteno testo s pomokano skorjo
  5. v toplo vodo razdrobimo kvas in dodamo sladkor
  6. dobro premešamo, da se kvas raztopi ter počakamo 5 minut, da se na površini vode začnejo delati mehurčki
  7. v luknjo moke previdno nalijemo kvasno mešano
  8. Z lesenim pripomočkom za testo nato dodobra zmešamo celotno zmes, tako da dobimo enotno gosto kepo, ki se še malo lepi na posodo,  ročno gnetenje traja najmanj 5 minut
  9. dodajamo malo in malo bele moke, tako, da lahko v skledi oblikujemo hlebček z nelepljivo “skorjo”, da ga lahko damo iz posode
  10. Tako dobimo cca. 2,3 kg testa za kruh, zato ga prerežemo na približno dve enaki polovici
  11. Ponovno ga z moko oblikujemo v kepo z nelepljivo skorjo. Če želimo, da ima kruh še bolj hrustljavo skorjo, uporabimo “ostro moko”.
  12. Enega damo vzhajati v posodo za kruh, drugega pa v posodo, kjer smo mesili testo
  13. Kruh naj vzhaja vsaj 35 minut.

Peka

  1. Med tem segrejemo pečico na 240 stopinj, ter notri postavimo lonček z vročo vodo
  2. Ko je testo vzhajalo ga prevrnemo na pomokan segret pekač in ga damo v pečico15-kruh v pečici po 15 minutah
  3. drugo polovico testa pa ponovno pomokamo in ga damo v pomokano košaro, kjer je vzhajal hlebec, ki smo ga dali v pečico.
  4. 5 minut pečemo na 240 stopinj. Tako dobimo hrustljavo skorjo
  5. nato temperaturo zmanjšamo na 200 stopinj ter pečemo še 25 minut
  6. Ko je kruh pečen, ga zavijemo v bombažni servet in ga damo v košaro, tako bo skorja mehkejša, a še vedno hrustljava.
  7. Nato postopek ponovimo z drugim hlebcem prosenega kruha iz domače moke.
  8. Pred uporabo naj se kruh dodobra ohladi

postopek v sliki
Postopek v sliki


lastnosti
Lastnosti prosene moke

100g prosene moke ima v povprečju

  • 349 kalorij,
  • 10,3g beljakovin,
  • 74,4g ogljikovih hidratov,
  • 1,2g maščob.

Proso se od drugih žit razlikuje po tem, da vsebuje večje količine fosforja, magnezija in silicija. Ne vsebuje glutena in je primeren za bolnike s celiakijo. Ker vsebuje silicijevo kislino, ki je pomembna za zobno sklenino, čvrste nohte, lepo kožo in lase v topni obliki, jo organizem veliko lažje in hitreje absorbira. V splošnem velja da proso uporabljamo za izboljšanje prebave, zdravo telo in lepo kožo. Ščiti srce in ožilje, preprečuje razvoj sladkorne bolezni in zmanjšuje tveganje za razvoj rakavih celic.

Prosena moka ima značilno svetlo rumenkasto barvo in izrazit, poln okus.

shranjevanje čajev
Shranjevanje 

En hlebec prosenega kruha iz domače moke porabimo takoj, drugega pa zamrznemo povitega v krpi. Ko prvi hlebec poide, je ta iz zamrzovalnika prav tako svež, kot bi ga pravkar vzeli iz pečice. Paziti je potrebno le, da se kruh odmrzuje zavit v krpi ter v pleteni košari, da se med odmrzovanjem ne izsuši ali se pod njim nabere preveč vlage.

neželjeni učinki
Morebitni stranski učinki

Prosen kruh iz domače moke vsebuje gluten, sicer pecej manj kot pšenični kruh.

Vaše mnenje