Prednosti nabiranja in vzgoje zelišč

Vzgoja in nabiranje zelišč

V Sloveniji imamo resnično srečo, da živimo na kraju, kjer lahko v naravi najdemo toliko različnih, še živečih vrst zdravilnih rastlin in rož, saj je onesnaženje pri nas sorazmerno majhno . . .

Poleg tega je naša ugodna geografska lokacija in raznolikost za to, da lahko v tako majhni deželici najdete toliko dobrega in različnega. Tako v rastlinah, kot tudi v ljudeh.

Imamo tudi ugodno klimo za pridelovanje veliko vrst zelišč, zelenjave, sadežev in začimb. Glede na vse to, bi bil pravi mali greh, da jih ne bi uporabljali v našem vsak-danu.

lastnosti
 Prednosti nabiranja zelišč

V današnjih, globaliziranih, hitrih časih, ko je v ospredju dobiček je lahko kvaliteta izdelkov hitro slaba. V trgovinah lahko kupite čaj Borovnica, ki ne vsebuje niti ene borovnice. Vonj in okus tega čaja pa sta slajša od najslajše borovnice. Čaj iz borovnic je zelo koristen za naše zdravje in ima pozitiven učinek. Kakšen učinek pa ima topel ojačevalec okusa in izvleček arome pa lahko presodite sami . . .

Če si zelišča in sadeže naberemo sami in pri tem upoštevamo nekaj nasvetov za sušenje in pravilno hranjenje zelišč, smo lahko zagotovi, da imamo zelišča najvišje kvalitete. Sušenje mora biti hitro, ponavadi v hladnem in zračnem prostoru. Zelišča hranimo v celi obliki v zračno-tesnem steklenem kozarcu na suhem, temnem in hladnem prostoru. Temperatura naj ne bi presegla 20 stopinj C.

Tako hranjena zelišča ohranijo večino blagodejnih snovi in arome . . . in, ko jih pred uporabo zdrobimo . . . nas že njihov vonj mamljivo zapelje

Okus čajev in jedi je tako popoln in 100% naraven.

Dodatno bi lahko dodali še to, da so raziskave v USA pokazale, da ljudje, ki so hvaležni  in osredotočeni za vsak grižljaj hrane, ki ga zaužijejo hrano prebavijo do 30% bolje, kot ljudje, ki med jedjo razmišljajo o drugih stvareh. Nabiranje in vzgoja zelišč pa nas še bolj poveže s hrano, ki se potem znajde na naših krožnikih in skodelicah. Človek je lahko vedno ponosen na svoje delo

Nabiranje zelišč tudi popestri ali celo spodbudi sprehode in izlete v naravo, zato tudi na ta način pozitivno vpliva na naše zdravje in počutje. Vanj lahko, seveda vključimo tudi otroke

opis ratsline
Prednosti vzgoje zelišč

Prednosti vzgoje zelišč in sadežev so enake kot pri nabiranju, le da imamo sveža zelišča vedno pri roki. Na ta način jih lahko uporabljamo sveža in nam jih ni treba sušiti. Tako so za vzgojo najbolj primerna zelišča in rastline, ki jih je najbolje uporabiti sveža ali jih v naravi ne najdemo.

Prednosti lastne vzgoje pa so predvsem popolna kontrola nad gnojili in sredstvi za ohranjanje svežine, ki jih absolutno ne potrebujemo. Na ta način si ponovno zagotovimo maksimalni učinek koristnih in hranilnih snovi v hrani, ki jo zaužijemo.

 

Vaše mnenje