Peka domačega kruha

peka domacega kruhaPeka domačega kruha je resnično enostavno in časovno nezahtevno opravilo. Res je, da postopek traja nekje 2 uri, vendar v tem času porabimo le kakih 30 minut za pripravo, preostali čas pa kruh vzhaja in se peče, tako da lahko delamo druga domača opravila ob peki kruha.

Prvič sem se za peko domačega kruha odločil kakšen mesec nazaj, ker ima punca lastno žito in tudi mlin za pridelavo moke na Kmetiji Česenj. Hotel sem preskusiti razliko med domačim kruhom in tistim, ki sva ga takrat kupovala v trgovini.

Razlika je bila zelo očitna. po kakšnem tednu uživanja doma pečenega kruha se je moja raven energije resnično dvignila. Najbolj opazno je bilo, ko sem za zajtrk zaužil 2 kosa doma pečenega kruha, sem kakšnih 60-90 minut zatem čutil prijetne občutke, ki so se iz predela trebuha širili  v valovih po celem telesu. To sem najbolj opazil pri vožnji med strankami, ko je moje telo, po fizičnem naporu mirovalo in sem lahko opazil ta dogajanja. Brez problema sem lahko do nekje 12:00 ure brez vsakega dodatnega obroka. Neverjetno je, kako lahko po 30 letih uživanja kruha, odkrijemo kako resnično dober in hranilen je lahko kruh.

Sveže pečen domač kruh

Nato se je zgodilo, da sem v enem tednu spekel premalo kruha in neko jutro sem na delo odšel s praznim želodcem naravnost v trgovino. Tam si si rekel: “Danes pa si bom “privoščil” mojo zelo okusno malico; kajzerica s posebno salamo”. To je bila kakšno leto nazaj moja najljubša malica.
Ob prvem ugrizu je bil okus izjemno dober. Potem pa, ko sem žvečil prvi grižljaj, se j v ustih naredila ena sama kepa neke zmesi, oziroma glede na velikost grižljaja morda bolj “kepica”, ki sem jo komaj pogoltnil. Brez pijače mi ne bi uspelo. Drugi grižljaj je bil že manj okusen in čeprav sem bil zelo lačen, nisem mogel pojesti več kot dve. Po teh dveh kajzericah sem bil neizmerno polen, vsaj tako sem se počutil, saj sem v želodcu čutil zelo težak občutek. Po prvi stranki, ko sem se usedel v avto na pot do naslednje sem bil že ponovno zelo lačen, iz predela trebuha pa se je po telesu širil zelo neprijeten občutek, moja raven energija je bila na nižjem nivoju kot dan poprej. Nikakor nisem čutil, pozitivnega hranilnega občutka od uživanja te hrane.

Pekovski dodatki – aditivi v kruhu

Potem sem naletel tudi na članek o prednostih peke domačega kruha ter aditivih, ki jih smejo pekarne uporabljati preprosto pod nazivom: “pekovski dodatki”:

URADNI LIST  RS: št. 56 z dne 13.07.1999   54. člen:

Vzhajano testo za domači kruh

Vzhajano testo za domači kruh

Za izdelovanje pekovskih izdelkov se lahko uporabljajo aditivi in mešanice za pekovske izdelke iz 50. člena tega pravilnika.
Kot aditivi se lahko uporabljajo:
– emulgatorji, stabilizatorji in gostila: lecitin, mono in digliceridi na osnovi jedilnih olj in masti rastlinskega in živalskega izvora estri mono in digliceridov ocetne, mlečne, citronske in vinske kisline in diacetil vinske kisline, stearil laktilat, alginska kislina in njene soli (Na, K, Ca), karagen, pektin, karboksimetilceluloza, guar moka, agar agar in karuba guma (zmlete rožičeve pečke);
– encimski preparati: amilaze, diastaze, amiloglukozidaze, celulaze, hemicelulaze, pentozanaze, glukozaoksidaze, proteaze, lipaze;
– sredstva za obdelavo moke (askorbinska kislina, L-cistein, L-cistin);
– kisline: ocetna, vinska, citronska in mlečna kislina;
– konzervansi: ocetna, propionska in sorbinska kislina ter natrijeve, kalijeve in kalcijeve soli teh kislin;
– soli: natrijev bikarbonat, kalcijev karbonat, kisli pirofosfati, fosfati, amonijev hidrogenkarbonat in kisli kalijev tartrat;
– arome: naravne in naravnim enake arome;
– naravna barvila, razen pri kruhu (dovoljena le pražena žita);
– sladila in nadomestki sladkorja.

vir: Aditivi v Kruhu – Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom

Močno vam priporočam, da si preberete celoten članek na povezavi in konec koncev, da na lastni prebavi občutite razliko doma pečenega kruha iz domače seže moke brez vsakega aditiva.

Prednosti peke domačega kruha

Zamrznjen domač koruzni kruh

Zamrznjen domač koruzni kruh

V članku je tudi podrobna kalkulacija cene domačega kruha v primerjavi s kupljenim kruhom. Cena za kg doma pečenega belega kruha je 0,59€, pirinega pa 1,46 €, kar je tudi precej ceneje kot v trgovini. Tako je peka domačega kruha dvojna zmaga . . . veliko boljše jemo za veliko manjšo ceno.

Prehod na peko domačega kruha je tudi precej enostaven z uporabo zamrzovalnika. Sam sem se odločil, da enkrat na teden spečem tedensko količino kruha, saj če svež kruh zamrznemo, po odmrznitvi ohrani enako svežino.

Poleg vsega pa v hiši tako lepo diši po sveže pečenem domačem kruhu,

Torej ali se peka domačega kruha izplača? . . .
Več kot izplača se!

Na tej spletni strani bom delil vse slastne recepte kombinacij moke, ki jih bom sam preizkusil.

Pa resnično Dober tek 🙂


Vaše mnenje