Pehtranova potica

pehtranova poticaPehtranova potica je ena izmed slajših vrst potice, ki jo pečemo na slovenskem. Prve zapise o potici najdemo že v “Slavi vojvodine kranjske”, kjer je Valvasor prvi opisal postopek izdelave potice. Kasneje, je Valentin Vodnik podrobno zapisal recept za izdelavo potice.

Ta jed, ki je z našim narodom že vsaj 5 stoletij je do danes dobila mnogo variacij in poznamo več kot 120 vrst slovenskih potic. Naši predniki pa so praznične potice pekli s tistim kar pač bilo takrat na voljo. In za veliko noč, ko že zraste Pehtran, je to odlična izbira.

Pehtran je odličen vir antioksidantov in čisti telo. To je točno to, kar naše telo spomladi potrebuje. Orehova potica, pa je vsekakor bolj primerna za božič in zimski čas, ko naše telo potrebuje močno hrano. Orehova potica je najbolj razširjena, ker so bili orehi včasih zelo zelo cenjeni in je orehova potica predstavljala simbol blagostanja.

sestavine
Sestavine

Testo za pehtranovo poticovzhajamo testo
Za vzhajanje kvasa:

  • 3 dag kvasa
  • 4 žlice mlačnega mleka
  • 2 žlički rjavega molases sladkorja
  • 2 žlici moke
  • 1 liter presejane domače bele moke
  • 3 dl mlačnega domačega mleka
  • 3 do 4 rumenjake domačih jajc
  • malo bio limonine lupinice
  • 1 žlico ruma
  • 2 žlici stopljenega domačega  masla ali smetane
  • 6 dag rjavega molases sladkorja
  • šcepec soli

Nadev za pehtranovo potico:pehtranov namaz za potico

  •  30 dag domače skute
  • 20 dag rjavega molases sladkorja
  • malo ruma
  • beljaki, ki so ostali od testa
  • 1 jajce
  • 2 šopka pehtrana narezana ne drobno
  • nekaj kruhovih drobtin
  • 3 žlice masla
  • žlica medu

lastnosti
Postopektesto razvaljamo

Testo

  1.  kvas, 4 žličke mlačnega mleka, 2 žlički rjavega molases sladkorja in moke zmešamo skupaj in rahlo segrejemo, da kvas vzhaja
  2. V moko naredimo luknjico, vanjo stresemo vzhajani kvas, in malo počakamona testo nanesemo drobtinice
  3. V posebni posodi zmešamo rumenjake,sladkor, maslo, rum,  mleko, limonino lupinico, in sol. Vse dobro premešamo.
  4. Počasi dodajamo kvasu in moki ter  mešamo.
  5. Dobro premesimo testo. Če je premalo moke, jo počasi dodajamo, toda testo mora biti rahlo in prožno.testo premažemo s skutinim nadevom
  6. Pustimo ga vzhajati cca. 1 uro.
  7. Nato ga na pomokani deski razvaljamo za prst debelo in premažemo z nadevom

Nadev

  1. Beljake stepemo v trd snegposujemo s pehtranom
  2. Skuto penasto vmešamo, dodamo sladkor, rum, če želimo ščepec cimeta, narezan pehtran in počasi vmešamo trd sneg beljakov in eno jajce.
  3. Testo namastimo s  v stopljenem maslom, popečene drobtinice in premažemo  z nadevom.
  4. Testo zvijemo in vložimo v dobro namaščen pekač.potico zavijemo
  5. Pečemo v pred segreti pečici na 180 stopinj, cca. 50 min – 1 uro.
  6. Ko je potica pečena, malo počakamo, da se ohladi in jo šele nato zvrnemo na krožnik.
  7. Po želji jo potresemo s sladkorjem v prahu

zvita pehtranova potica v pekačupehtranova potica v pečici

IMG_2352

Vaše mnenje