Pehtran

Pehtran coverPehtran, nepogrešljivo zelišče vsakega velikega praznika v Sloveniji. Brez pehtranove potice pač ne gre. Edinstven okus Pehtrana pa je za nekatere celo boljši od klasične orehove potice.

Pehtran pa se ne uporablja le pri poticah, štrukljih in narastkih. V Franciji je Pehtran zelo cenjena začimba, ki jo uporabljajo kot začimbo za solate, zeliščne namaze in masla ter različne omake; za aromatiziranje kisa, vina, olja in gorčice. Za medicinske namene si lahko pripravimo celo pehtranov čaj.

Koristi uporabe
 Pozitivni učinkipehtranov čaj

 • dober vir calcija, magnezija in železa
 • bogat z vitaminom C, A in B-kompleks
 • učinkuje protivnetno
 • pospešuje prebavo in izločanje žolča
 • razstruplja telo
 • povečuje apetit
 • niža krvni sladkor
 • preprečuje krvne strdke v žilah
 • pomaga pri nespečnosti
 • izboljša vid, strulturo kože in las
 • ohranja in obnavlja živčni sistem

Pehtran ima med vsemi zelišči največjo vsebnost antioksidantov. Več o učinkih si lahko prebereta na sledečih poezavah (angleško): Učinki Pehtrana in Pehtran – pozitivni učinki.

opis ratsline
Opis Rastlinepehtran rastlina

Pehtran (Artemisia dracunculus) je trajnica grmičaste rasti, ki zraste od 30 – 60 cm visoko. Njeno zeleno steblo je razvejeno in proti dnu olesenelo. Rastlina z ozkimi suličastimi  lističi, temno zelene barve,  ki so lahko rahlo nazobčani. Cvetni koški so drobni, zelenkasti in razporejeni v dolgih, delno povešenih skupinah. Pehtran cveti od julija do avgusta, vendar v naših podnebnih razmerah nikoli ne naredi semena.

kje raste


Kje raste

V Sloveniji ne uspeva. Lahko gojimo dve vrsti, francoski ali ruski pehtran. Ruski je bolj odporen na mraz, francoski pa je bolj aromatičen.

nabiranje čaja


Skrb za rastlino

Najbolje uspeva na svetlih, zavetnih rastiščih, na dobrih odcednih tleh. Zelene poganjke in liste nabiramo vso sezono, predvsem pa pred cvetenjem rastline. Vejice režemo od Junija do Avgusta tako, da pustimo 1/3 stebla, da se lahko rastlina spet zaraste. Jeseni porežemo vse vejice, da rastlina prezimi pod kopreno. Na vsake 4 leta ga izkopljemo in presadimo.

sesekljan pehtran

čas nabiranja
Čas nabiranja

 Liste rastline lahko režemo celo leto, po potrebi.

shranjevanje čajev


Shranjevanje

Sušenje ni priporočljivo zaradi izgube arome. Sveže pehtranove liste zato najbolje shranimo v posodici v zamrzovalniku. Najbolje je, da uporabimo svež Pehtran.

uzivanje
Uživanjepehtran za potico

Pehtran uporabimo kot zelišče za sladke jedi kot so; pehtranova potica,  pehtranovih štrukljih ali pehtranovemu narastku ali kolaču.

lastnosti


Druge uporabe

Iz pehtrana si lahko skuhamo tudi čaj, ki pomaga predvsem prti nespečnosti.

Pehtranov čaj si pripravimo tako, da cca. 10 g sveže rastline sesekljamo in prelijemo z 2 dcl vrele vode, pokrijemo in po 10-15 minutah odcedimo.
Čaj uživamo pred spanjem.

neželjeni učinki
 Morebitni stranski učinkipehtranov čaj

Uporaba pehtrana med nosečnostjo ni priporočljiva. kljub temu, da za pehtran velja, da nima stranskih učinkov, je pri nekaterih ljudeh, z alergijami možna reakcij na katero od sestavin. Vsekakor se ob katerem koli zdravstvenem stanju pred uporabo pehtrana posvetjte z vašim zdravnikom. Od slabšem počutju takoj prenehajte z uporabo.

 

Vaše mnenje