Palačinke iz domačih sestavin

palačinke iz domačih sestavin

Palačinke poznamo skoraj vsi in so nepogrešljiv del naše kuhinje. Uživajo jih ljudje po celem svetu , takšne kot jih poznamo pri nas pa izvirajo iz sosednje Madžarske.

Palačinke so nepogrešljiva sladica, ki jo lahko napolnimo s skoraj katerim koli nadevom želimo.

Lahko jih pripravimo tudi v slane jedi,  ponavadi kot osnova za nadaljnjo peko v pečici.

 

sestavine


Sestavine:

testo za palačinke za 4 osebe:

  • 350 ml domačega mleka
  • 220 g domače bele fine moke
  • 1 – 2 dcl mineralne vode
  • 2 domači jajci
  • 1 ščepec himalajske soli
  • 1 žlica naravnega sončničnega olja
  • 1 žlička naravnega rjavega Molases  sladkorja ali  domačega medu (ali to sestavino popolnoma izpustite)

Priprava
Priprava:

a) Testo za palačinke

  1. V veliki posodi z metlico ali električnim mešalnikom stepemo jajca ter dodamo mleko, sol in sladkor
  2. Ko je vse skupaj dobro zmešano postopoma dodajamo moko, ki jo v zmes stresamo skozi cedilo in jo sproti vmešamo v zmes
  3. Tako se izognemo nastanku grudic in hitro dobimo gladko zmes
  4. Moko dodajamo toliko časa da dobimo gladko zmes
  5. na koncu dodamo še mineralno vodo in dodamo 2 žlici moke, da se zmes ponovno zgosti, kot je bila pred dodatkom vode.
  6. Zmes, pred peko palačink postavimo v hladilnik za 30 minut

b) Kako spečemo palačinke
Potrebujemo ponev za peko palačink ter skodelico z 0,5 dcl olja.

  1. V ponev vlijemo malo olja in močno segrevamo za približno 3 minute
  2. olje odlijemo iz skodelice in z zajemalko odmerimo količino testa za palačinke
  3. testo polijemo na sredino segrete ponve in ga hitro razlijemo po celoti, tako da nagibamo ponev krožno dokler se ne zapolni celotna površina ponve
  4. postavimo na ogenj in pečemo 2-3 minute na eni strani
  5. z leseno kuhalnico jo pri robovih ločimo od ponve in spodaj lahko pokukamo ali je pečena
  6. ko vidite rjave lise, palačinko obrnemo, tako da gremo z leseno kuhalnico pod njo in jo prekucnemo na drugo stran.
  7. drugo stran pečemo 1-2 minuti

lastnosti


Uporaba palačink:

Palačinke so lahko samostojna sladica z različnimi namazi, kot domača nutella, med ali domače pridelana marmelada.

Odlično se podajo s skuto in iz njih lahko pripravimo  razne  palačinkine pite v pečici, ki so lahko priloga, glavna jed ali sladica. Naprimer, naravna palačinkina pita s skuto in koprivami je lahko glavna jed ali priloga, Pečene palačinke z orehovim nadevom

Mrzle palačinke pa lahko naslednji dan razrežemo na trakove, ki jih lahko tudi osušimo. Z njimi pa si lahko namesto domačih jajčnih testenin popestrimo različne juhe.

neželjeni učinki


Morebitni stranski učinki

Vsebuje gluten, sicer v drastično manjših količinah, kot če bi uporabili belo moko iz industrijsko pridelane pšenice. Pa kljub temu priporočljive za uživanje za ljudi, ki so občutljivejši na gluten.

Vaše mnenje