Palačinke poznamo skoraj vsi in so nepogrešljiv del naše kuhinje. Uživajo jih ljudje po celem svetu , takšne kot jih poznamo pri nas pa izvirajo iz sosednje Madžarske.
Palačinke so nepogrešljiva sladica, ki jo lahko napolnimo s skoraj katerim koli nadevom želimo.
Lahko jih pripravimo tudi v slane jedi, ponavadi kot osnova za nadaljnjo peko v pečici.
Sestavine:
testo za palačinke za 4 osebe:
350 ml domačega mleka
220 g domače bele fine moke
1 – 2 dcl mineralne vode
2 domači jajci
1 ščepec himalajske soli
1 žlica naravnega sončničnega olja
1 žlička naravnega rjavega Molases sladkorja ali domačega medu (ali to sestavino popolnoma izpustite)
Priprava:
a) Testo za palačinke
V veliki posodi z metlico ali električnim mešalnikom stepemo jajca ter dodamo mleko, sol in sladkor
Ko je vse skupaj dobro zmešano postopoma dodajamo moko, ki jo v zmes stresamo skozi cedilo in jo sproti vmešamo v zmes
Tako se izognemo nastanku grudic in hitro dobimo gladko zmes
Moko dodajamo toliko časa da dobimo gladko zmes
na koncu dodamo še mineralno vodo in dodamo 2 žlici moke, da se zmes ponovno zgosti, kot je bila pred dodatkom vode.
Zmes, pred peko palačink postavimo v hladilnik za 30 minut
b) Kako spečemo palačinke Potrebujemo ponev za peko palačink ter skodelico z 0,5 dcl olja.
V ponev vlijemo malo olja in močno segrevamo za približno 3 minute
olje odlijemo iz skodelice in z zajemalko odmerimo količino testa za palačinke
testo polijemo na sredino segrete ponve in ga hitro razlijemo po celoti, tako da nagibamo ponev krožno dokler se ne zapolni celotna površina ponve
postavimo na ogenj in pečemo 2-3 minute na eni strani
z leseno kuhalnico jo pri robovih ločimo od ponve in spodaj lahko pokukamo ali je pečena
ko vidite rjave lise, palačinko obrnemo, tako da gremo z leseno kuhalnico pod njo in jo prekucnemo na drugo stran.
drugo stran pečemo 1-2 minuti
Uporaba palačink:
Palačinke so lahko samostojna sladica z različnimi namazi, kot domača nutella, med ali domače pridelana marmelada.
Odlično se podajo s skuto in iz njih lahko pripravimo razne palačinkine pite v pečici, ki so lahko priloga, glavna jed ali sladica. Naprimer, naravna palačinkina pita s skuto in koprivami je lahko glavna jed ali priloga, Pečene palačinke z orehovim nadevom
Mrzle palačinke pa lahko naslednji dan razrežemo na trakove, ki jih lahko tudi osušimo. Z njimi pa si lahko namesto domačih jajčnih testenin popestrimo različne juhe.
Morebitni stranski učinki
Vsebuje gluten, sicer v drastično manjših količinah, kot če bi uporabili belo moko iz industrijsko pridelane pšenice. Pa kljub temu priporočljive za uživanje za ljudi, ki so občutljivejši na gluten.