Navadni Jetrnik

navadni jetrnik v košari - coverNavadni jetrnik je ena izmed prvih rastlin, ki zrastejo pomladi. Ima lepe majhne do srednje velike vijolične cvetove z rumeno sredico. Lahko ima tudi modre cvetove.

Kot že ime rastline nakazuje je odličen za blažitev težav z jetri, ledvicami in žolčem.

OPOZORILO! Sveža rastlina je strupena za uživanje! Šele, ko rastlino posušimo izgubi strupe in jo lahko uživamo, vendar jo moramo pripraviti z mrzlo vodo! Zaradi teh lastnosti ni primeren za čajne mešanice.

Učinek čaja
Čaj iz jeternika – Učinek

  • pri težavah z jetri
  • ledvicami
  • žolč, žolčni kamni in pesek
  • deluje antibakterijsko
  • pomaga pri nenadzorovanem uhajanju seča
  • pospešuje izločanje urina in delovanje vranice

opis ratsline
Opis rastlinenavadni jetrnik

Navadni jetrnik (Hepatica nobilis) je zelnata trajnica, ki uspeva v gozdu ali na njegovih obronkih od nižin do gozdne meje.

Visok je od 5 do 15 cm. Ima plazečo koreniko, ki se vrašča z gostim šopom korenin. Spomladi požene stebelce, kasneje pa še listi. Listi so prezimni, pritlični, z dogimi, dlakavimi peclji, trokrpi in usnjati. Listna ploskev je po zgornji strani zelena in spodaj rdečkasto rjava do vijoličasta. Cvetovi so posamični na treh dlakavih čašnih listih in temnordečem cvetnem steblu. Cvetovi imajo šest do deset cvetnih lističev, ki so lahko različno veliki, jajčaste oblike, večinoma so modri, redkeje pa rdeči ali beli.  V cvetu je množica prašnikov in številne srebrno dlakave plodnice.

kje raste
Kje raste

Navadni jetrnik je po Sloveniji , predvsem v svetlih mešanih gozdovih, saj najbolje uspeva na rodovitnih, s humusom in listnim odpadom bogatih peščenih rastiščih.

čas nabiranja
Čas nabiranja

Cvetove nabiramo od marca do aprila, ko rastlina cveti.

Najboljši dan za nabiranje je na “dan za cvet” po setvenem koledarju Marije Thun. V suhem in toplem vremenu opoldan. Tako iz rastline dobimo največ učinkovin.

nabiranje čaja
Nabiranje

Cvetove navadnega jetrnika nabiramo tako, da jih rahlo trgamo iz stebelc in polagamo v široko košaro za nabiranje zelišč. Pozorni smo, da svetov ne zmečkamo, ter da v košari niso preveč natlačeni.

Nabirajte jih tako, da iz enega rastišča ne vzamete vseh cvetov, ampak iz večih rastišč po malo, da ne bomo preveč prizadeli rastline, ki nam želi samo iskreno dobro.

sušenje
Sušenje

Cvetove navadnega jetrnika moramo posušiti hitro, da ohranijo barvo in učinkovine. Najbolje je, da uporabimo sušilnik z umetno toploto in jih sušimo dokler niso popolnoma suhi.

shranjevanje čajev
Shranjevanjenavadni jetrnik in trobentice

Popolnoma suhe cvetove navadnega jetrnika shranimo v dobro zaprt steklen kozarec na suh in temen prostor, kjer temperatura ne preseže 20 stopinj C.

Priprava
Priprava čaja

2 čajni žlički posušene rastline prelijemo z 2 dcl hladne vode in pustimo stati 6 ur.

uzivanje caja
Uživanje

Pred zaužitjem čaj rahlo pogrejemo in takoj spijemo. Uživamo lahko 2 skodelici dnevno, najbolje sredi dopoldneva in sredi popoldneva.

neželjeni učinki
 Morebitni stranski učinki

Navadni jetrnik je strupena rastlina! Če niste prepričani o njeni uporabi jo uporabljajte! Uporablja se lahko le posušene dele rastline in nikoli z vročo vodo! Tudi če ste čaj naredili pravilno in se je vaše počutje poslabšalo z uporabo takoj prenehajte.

Vaše mnenje