Navadna marjetica

Cvet navadna marjetica Navadna marjetica je v Sloveniji precej razširjena in dobro poznana rastlina. Zelo prijeten je pogled na travnik, ki je spomladi posut s prečudovitimi belimi cvetovi marjetice, prav resnično pomirjujoče.

Marjetico naj bi poznali že pred 4000 leti. Angleško ime je dobila po frazi “day’s eye” (anj; prevod = oko dneva), “daisy”, po tem kako z dnevom in nočjo odpira in zapira svoje cvetove.

Že od nekdaj jo uporabljajo za lajžanje kožnih bolezni, vnetjih dihal in sluznic ter težavah z jetri in ledvicami.

Učinek čaja
Pozitivni učinkiČaj iz navadne marjetice

  • lajša kapelj
  • blaži bronhitis
  • pomaga pri težavah z jetri in ledvicami
  • spodbuja apetit
  • je dober duaretik
  • krepi metabolizem
  • če jo nanesemo na kožo pomaga pri oteklinah, ranah in kožnih stanjih
  • odpravlja nespečnost

opis ratsline
Opis rastline

Navadna marjetica (bellis perennis L) je trajnica. Zraste do 15 cm visoko. Ima tanko stebelce, ki se navpično dviga iz pritlične  listne rozete. Cvet je bele barve z nazobčanim robom posameznih cvetnih koščkov, ki so na robu pogosto obarvana rdeče. Ponavadi raste v velikih skupinah

kje raste


Kje rasteMarjetice na travniku

Navadna marjetica raste na travnikih, košenih tratah in ob poteh. Dobro prenaša košnjo in teptanje. Prijajo ji rodovitna tla in toplota, vendar je odporna na tla. Bolje uspeva na dobro drenažnih tleh.

čas nabiranja
Čas nabiranja

Navadna marjetica je znanilka pomladi, cveti pa od marca, pa vse do pozne jeseni, oktobra.

Najboljši čas za nabiranje je suh in sončen dan okoli poldneva, ko so cvetovi odprti. Najprimernejši dan za nabiranje je “dan za cvet” po setvenem koledarju Marije Thun.

nabiranje čaja

 
Nabiranje

Cvetovi marjetic na kupu pred sušenjemCvetove in liste nabiramo, ko je rastlina v polnem cvetu. Nabiramo jih tako, da
cvetove in liste navadne marjetice pri steblu, ki gleda iz zemlje prerežemo in odstranimo cel nadzemni del rastline.

Če ob nabiranju srečamo živalce, ki uporabljajo to rastlino ji jo prepustimo in si poiščimo drugo rastišče. Prav tako iz enega rastišča ne oberite vseh rastlin, da se bo narava lahko povsod ohranjala

sušenje
Sušenje

navadna vijolica v sušilnikuCvetove dišeče vijolice moramo posušiti hitro, ker sicer cvetovi izgubijo lepo belo barvo in svežino. Zato je najbolje uporabiti sušilnik z umetno toploto, ker zgodaj spomladi ponavadi zunanje temperature in vlaga še ne dopuščajo zadostno hitrega sušenja.

shranjevanje čajev
Shranjevanje

Popolnoma suhe  liste in cvetove marjetice shranimo v steklen kozarec s priprtim pokrovom na suh in temen prostor, kjer temperatura ne preseže 20 stopinj C.

Priprava
Priprava čaja

2 čajni žlički posušenih cvetov navadne marjetice prelijemo z 3 dcl vrele vode. Namakamo jih 5-10 minut ter precedimo. čaj zaužijemo še topel.

uzivanje caja
UživanjeSuhe marjetice in čaj

Čaj iz marjetic je najbolje uživati zvečer pred spanjem.

lastnosti
Druge uporabe

Marjetice pa si lahko v majhnih količinah dodamo tudi solatam, ali iz nje izdelamo okusen sirup iz marjetic.

neželjeni učinki
Morebitni stranski učinki

Pri normalni uporabi ni znanih stranskih učinkov. Uživanje ni priporočljivo le za nosečnice in doječe matere ali z ljudi, ki imajo povečano tveganje za nastanek strdkov. Pozorni moramo biti tudi, da nismo alergični na to vrsto cvetja. Vsekakor pa se pred uporabo divje vijolice o tem posvetujte z vašim zdravnikom. Ob slabšem počutju takoj prenehajte z uporabo.

Vaše mnenje