Naravna Maslena Zelenjavna Juha

Zelenjavna juha

Ime naravna maslena zelenjavna juha v osnovi namesto olja uporabi maslo, ter ima ime naravna, ker je pripravljena popolnoma brez dodatkov (kock, vegete), ter podobnih umetnih ojačevalcev okusa.

Če vam maslo ni všeč, lahko za kuho uporabite tudi kokosovo maščobo. Vsekakor pa se izplača poskusiti z maslom, saj na koncu prida čudovit okus in poudari okus juhe. Najboljši okus in hranilnost boste dosegli z izborom domače zelenjave

 

sestavine


Sestavine:

za 4 L  juhe

  • 100 g domačega masla ali kokosove maščobe
  • 1 velika čebula
  • 5 strokov česnjaNaravna-maslena-zelenjavna-juha
  • 1 cvetača
  • 1 brokoli
  • 500g krompirja
  • 500 g graha
  • 300g korenja
  • 10g domače moke tip 500
  • Peteršilj
  • kurkuma
  • paprika v prahu
  • himalajska sol
  • zelišča: timijan, bazilika, rožmarin

Priprava
Priprava:

  1. Sesekljano čebulo stresemo na stopljeno maslo, ki smo ga raztopili v veliki jušni posodi
  2. Čebulo pražimo toliko časa, da vse skupaj postane zlato rumeno. Nato vso čebulo umaknemo na polovico posode, drugo polovico pa stresemo moko. moko na hitro popražimo, jo zmešamo s čebulo in maslom in vse skupaj zalijemo z 2dl mrzle vode. Ko se vse skupaj zgosti zalijemo s približno 2,5 litra vode.
  3. Nato dodamo krompir, ki smo ga predhodno olupili in narezali na kocke ter korenje, narezan na kolobarje
  4. Z sekljalnikom sesekljamo 25g peteršilja in eno korenje. Vse skupaj stresemo v juho in dodamo kurkumo, papriko, himalajsko sol in česenj.
  5. 15 minut po tem ko smo v posodo dali krompir dodamo še ostalo zelenjavo in zelišča, nato kuhamo še 15 – 20 minut
  6. Po tem času je zelenjava kuhana, daljši čas kuhanja zmanjšuje hranilnost in količino prehranskih encimov  zelenjave v juhi.
  7. Juho morate porabiti v celoti v roku 48 ur od kuhanja, ter jo to čas hraniti v hladilniku.
  8. Če je juhe preveč jo lahko shranite v skrinjo, ter imate tako že pripravljen zdrav obrok za dan, ko boste v časovni stiski.

lastnosti
Uporaba juhe:

Takšna juha je odlična spremljevalka čiščenja telesa in črevesja. Telo jo zlahka prebavi. Primerno jo je jesti tudi ob prehladih, saj velika količina tople tekočine pomaga telesu pri regeneraciji in boju z okužbo.

Vsekakor pa jo lahko brezskrbno uživamo vsak dan, v njej pa uporabimo katerokoli zelenjavo imamo na voljo, ali nam je bolj pri srcu.

neželjeni učinki
Morebitni stranski učinki

Vaše mnenje