Korenje

korenje

korenje

Korenje je zelo razširjena zelenjava in je nepogrešljiva sestavina v vseh svetovnih kuhinjah. Jedem prida barvo in edinstven okus in bogati naše jedi z vitamini, minerali in rudninami.

Največ hranilnih in koristnih sestavin korenja zaužijemo če korenje jemo surovo. Če ga kuhamo, ga kuhamo nad paro in tako ohranimo skoraj vse koristne sestavine.

lastnosti
Lastnosti
Korenje vsebuje:

  • prehranske vlaknine
  • ogromno vitamina A
  • Vitamin B6, C
  • visoka vsebnost pektina
  • beta-karoten
  • Kalcij,železo, magnezij, fosfor, kalij

Koristi uporabe


Korenje – Učinek

Ima visoko vsebnost vitamina A in beta-karotena, ki se ob presnovi prav tako pretvori v vitamin A. Vitamin A ima ključno vlogo pri ostrem in dobrem vidu.

Zaradi visoke vsebnosti pektina, lahko uživanje korenja pri driski, omili njene posledice in skrajša čas vzpostavitve normalnega stanja. Dodatno pa je uporaba priporočljiva pri motnjah hranjenja pri otrocih in dojenčkih, saj vsebuje veliko mineralov in vitaminov.

neželjeni učinki
Morebitni neželeni učinki

Ob preveliki zaužiti količini korenja se lahko koža na dlaneh in stopalih obarva oranžno. Temu stanju pravimo karotemija. Ni sicer dokazov o škodljivem učinku tega pojava, vendar je vsekakor pri uživanju potrebna zmernost.

uporaba
Uporaba

Korenje je užitno tako surovo, kot kuhano

opis ratsline
Opis rastline

Navadno korenje (daucus carota) 

Korenje je rastlina, ki ima nad zemljo do 50 cm visoke liste, pod zemljo pa debelo korenino, ki je uporaben del rastline. Poznamo več vrst korenja, ki se razlikujejo po velikost korena, barvi in različnih oblikah nadzemnih listov. Poznamo Poleg navadnega korenja poznamo tudi rdeče in rumeno . V naravi rastoče divje korenje pa ima bolj belo-rumenskat in tanek koren.

kje raste
Kje raste

Divje korenje, lahko najdemo tudi v Sloveniji, na območju Krasa. Več o tem vam bom zapisal, ko ga najdem naberem in preskusim sam 😉

Navadno korenje pa lahko gojimo na svojem vrtu.

čas nabiranja
Vzgoja rastline

Lahko se odločimo za zgodnjo ali pozno sorto korenja. Zgodnja, ki je zahtevnejša sorta je bolj primerna za gredice in steklenjake, pozna pa za njive. Obe vrsti imata radi s humusom bogata tla. Pridelujemo ga lahko le iz semena. Sadimo jih od marca – junija.

nabiranje čaja


Nabiranje

Poleti posevek korenja rdečimo,  tako da izruvano najdebelejša korenja za uporabo. Korenje lahko ostane v zemlji tudi pozimi in ga za uporabo lahko vedno vzamemo svežega. Najbolje je, da korenje pulimo ko so tla vlažna, saj ga tako lažje izruvano iz zemlje brez da bi poškodovali koren.

shranjevanje čajev
Shranjevanje

Suho in celo korenje hranimo v kleti na hladnem in suhem prostoru. Pri hrambi je pomembno, da so koreni celi, saj le tako lahko dolgotrajno ohranijo svežino in vse hranilne snovi.

Priprava
Priprava

Če želimo tudi po kuhanju korenja ohraniti njegove hranilne in koristne snovi je najbolje, da ga narezanega na kolobarje ne kuhamo dalj kot 15 minut. Za najboljši okus in učinek priporomačmo kuhanje nad paro. Korenje lahko uporabimo tudi v najrazličnejših receptih.

uzivanje


Uživanje

Korenje lahko jemo tudi surovo  je pa tudi odlična sestavina smoothijev ali sadnih sokov.

 

Vaše mnenje