Konopljin čaj

konopljin čajKonopljin čaj je pravo malo darilo narave, saj ima neverjetno veliko pozitivnih učinkov na človeka. Prvi zapisi uporabe konoplje segajo 4000 let pred naše štetje. Na območju sedanje Kitajske so našli sledove konopljinih vlaken in semen. Iz konoplje so si izdelovali oblačila ter uživali semena.

Čaj pripravimo iz listov industrijske konoplje ali iz mladih cvetnih vršičkov, preden se razvijejo semena.

Čaj iz čiste konoplje ima močan okus po zelenju, malo grenak vendar zelo osvežilen. Je svetlo / temno zelene barve.

Učinek čaja
Konopljin čaj – učinek

Številne raziskave so pokazale, da konopljin čaj učinkuje na naslednje načine:

 • zavira rast rakavih celic
 • odpravlja ledvične in prebavne motnje
 • zagotavlja boljše delovanje jeter
 • ščiti pred infekcijami
 • lajša revmatizem
 • odvaja strupe iz telesa in uravnava odvečno telesno težo
 • deluje proti stresu
 • ščiti imunski sistem

opis ratsline
Opis rastline

Industrijska konoplja (canabiss sativa) je katerakoli rastlina iz družine canabiss, ki ima vsebnost psiho-aktivne substance THC manjšo od 0,03%. Njeno latinsko ime v prevodu pomeni “koristna konoplja” ter je med najstarejšimi rastlinami na svetu. Njeno dolgotrajno preživetje ji je olajšala njena odpornost na škodljivce, zato tudi danes ni potrebe po genskem spreminjanju vrste. Vrsta pri nas odlično uspeva, vendar je njeno gojenje strogo omejeno in moramo zato pridobiti dovoljenje kmetijskega ministrstva.

kje raste
Kje raste

Prosto rastoče v naravi jo v Sloveniji ne najdemo.

čas nabiranja
Čas nabiranja 

Junij- Avgust

Čaj se nabira na dan za cvet, po koledarju Marije Thun ob suhem in toplem vremenu popoldan.

nabiranje čaja
Nabiranje

Ker je v Sloveniji ne najdemo v naravi in jo je prepovedano gojiti brez soglasja, je edina možnost, da sami naberete svoj konopljin čaj, da se dogovorite z lastnikom konopljinega polja, da si naberete svoj čaj.  Sicer lahko izbrani, ročno obrani in na zraku sušen konopljin čaj kupite pri Kmetiji Česenj v Ljubljani.

Konopljin čaj nabiramo tako, da trgamo mlade poganjke rastline preden cveti.

sušenje


Sušenje

Mlade poganjke razporedimo na mrežo za sušenje in sušimo na zraku med 5 in 7 dni.

shranjevanje čajev
Shranjevanje

Suhe cvetove odstranimo iz stebel ter cele suhe dele rastline shranimo v zračno-tesnem kozarcu ali kovinski posodi. V suhem in temnem prostoru na manj kot 20 stopinj.


Priprava čaja
Priprava

Cele dele rastline zdrobimo tik preden jih prelijemo z vodo, ki je zavrela in se ohladila na 95 stopinj. Za 200 ml vode odmerimo 2 čajni žlički rastline. Prosto namakamo 5 minut in odcedimo. Če želimo doseči večji izkoristek koristnih sestavin čaja, v vodo pred čajem dodamo eno žličko konopljinega olja. Tako se rastlinska olja bolje raztopijo v čaj.

uzivanje caja
Uživanje

Čaj pijemo do 3x na dan. Priporočena dnevna količina za odrasle je 3 skodelice na dan, za otroke polovico manj.

Nakup čajev


Nakup

Trgovina Lokacija Količina Cena Nakup
kmetija česenj Ljubljana 30g 3,90 EUR Nakup čajev

7 Comments

 1. Pingback: Hrustljavi konopljini piškoti — Naravne jedi .si

 2. Pingback: Konopljin čaj - darilo narave - Konoplja.net

 3. Zanimiv opis razstline, vendar je potrebno dodati še bistvenne svtari, da bi ljudje razmeli, da je to zdravilna razstlina in ne opijat, kot so nas leta učili z razlogom miltinacionalk. Pomembno je da se čaj iz Konoplje ne preliva z vročo vodo, ampak se mora kuhati vsaj 20 minut, zato se nikoli ne pripravlja skodelica, ker potem iz njega nimamo praktično ničesar. Da se lahko razstlina izluži, je ne smemo kuhati na več kot 160 stopinjah, se pravi na borbutanju vrele vode na minimalni moči, ko smo jo zavreli predhodno dodamo olje, katero je lahko os svinjske masti do oljčneha ali sočničnega olja. V Vročo vodo količine 1,5 litra dodamo pest sesekljanih delov listov,semen ali korenin in kuhamo najmanj 20 minut v pokriti posoti, nakar zaustavimo kurjavo in pustinmo v pokriti posodi če vsaj 15 minut, lahko jo sicer tudi takoj skodelico natočimo in spijemo. Po času jo pretočimo v čisto posodo in jo pijemo toplo ali hladno večkrat na dan po požirkih in rezultat bo opazen v zdravju že čez nejaj dni. Več lahko preberete na noji interbnetni strani; https://www.facebook.com/DrustvoSladkornihBolnikovMurskaSobota/?ref=bookmarks

  Pa zdravi ostanite

  • Pozdravljeni g. Vojko.
   Hvala za vaš zanimiv in izčrpen komentar. Poskusil sem že kuhati konopljin čas v mleku, ravno z istim razlogom, da se več koristnih učinkovin veže na mlečne maščobe. Za ta postopek pa še nisem slišal, bom pa vsekakor poskusil.
   Vse dobro

 4. Pingback: Pridelava konopljinega čaja - Konoplja.net

 5. Od kar pijem konopljin čaj imam krasno prebavo. Ni več nobenega napenjanja in bolečin v črevesju. Odvajanje je celo postalo redno in ne enkrat na teden kot sem bil vajen prej. Vsekakor bom še naročil pri vas.

 6. Konopljin čaj pijem zjutraj namesto kave in sem polna energije.

Vaše mnenje