Kako vzgojimo ingver

Kako vzgojimo ingverIngver kot rastlina pri nas v naravi ne uspeva, saj temperatura za preživetje Ingverja nikoli ne sme priti pod 2 stopinji C.

Zato bomo morali rastlini, če želimo pridelati lasten, domač ingver zagotoviti prezimovališče. Tako je v večini primerov nujna vzgoja v posodi, ki jo lahko čez zimo postavimo v toplejši prostor.

Vzgoja ingverja ni zahtevna, potrebno je le poskrbeti, da ima rastlina vedno vlažno zemljo, ker ingver obožuje vlago in nikoli mokro (tako da je v zemlji stoječa voda), sicer korenina zgnije.

 

nabiranje čaja


Kako posadimo ingver

Ingver namočen v vodi

1. V trgovini izberemo ingver iz eko pridelave. Izberemo korenino, ki ima čim več oči

2. Ingver 24 ur pred sajenjem namočimo v vodo sobne temperature, da izperemo zaviralce rasti, ter da korenina dodobra vsrka vlago

3. V 20 – 30 cm globok lonec z luknjicami nasujemo zemljo, ki ima dobro drenažo za odtekanje vode, ter dobro zmožnost zadrževanja vlage v zemlji.
Zemljo pred sajenjem dobro zalijemo.Ingver v zemlji, poganjki

4. Namočeno korenino ingverja položimo v plitvo luknjo, ter rahlo zasujemo tako, da je cela korenina vodoravno približno 30% v zemlji. Pri tem pazimo, da vse “oči” gledajo iz zemlje. Iz teh bodo pognali novi poganjki

5. Nato cel lonček pokrijemo s plastično vrečko, tako da naredimo majhen rastlinjak. Tako mladim poganjkom zagotovimo idealne pogoje (zelo vlažen in topel zrak). V vrečko naredimo majhne luknjice, da jim zagotovimo tudi pretok svežega zraka.

6. Lonec postavimo na sončen prostor, čez dan lahko tudi zunaj

7. Nestrpno čakamo na nove poganjke

Ingver mini rastlinjak

 

opis ratsline
Skrb za rastlino

Ingverju moram vedno zagotoviti, da ima dovolj vlažno zemljo in nikoli stoječe vode v njej. Najbolje mu prija zemlja, ki je bogata z minerali in omogoča dobro odtekanje vode,Ingver v zemlji side hkrati pa dobro zadržuje vlago.

Je zelo občutljiv na suh zrak in na mraz, zato mu moramo za uspešno vzgojo zagotoviti topel in vlažen prostor za rast.

To je predvsem pomembno pozimi. Ne smemo ga imeti v prostorih s centralnim ogrevanjem. Najbolje je, da ga čez zimo postavimo v pol temen prostor s konstantno temperaturo med 4 in 10 stopinj, ter zalivamo 1x -2x na mesec. V jeseni odvrže vse liste, prezimi in spomladi spet požene nove poganjke.

lastnosti
ŽetevIngver na soncu

Korenino lahko prvič oberemo drugo jesen po sejanju Ingverja.

Na jesen rast zelenega dela preneha in zeleni del rastline se vidno suši. Takrat raste korenina ingverja. Naberemo jo takrat, ko se vsi zeleni del rastline posušijo.

Najlažje je, da izkopljemo kar celo rastlino in ločimo posamezne korenike. Najlepše kar ponovno posadimo, ostale pa lahko uporabimo za uživanje. Na voljo nam je ravno pred zimo, ko naše telo potrebuje vse kar ingver ponuja za krepitev odpornosti na mraz in pomakanje sončne svetlobe.

One Comment

  1. Pingback: Rastlina ingver — Naravne jedi

Vaše mnenje