Kako posadimo ananas

spodaj naj ostane le stržen ananasa-coverKako posaditi ananas? Enostavno, kot pasulj. V trgovini izberemo lep, slasten ananas z lepo listno rozeto. Listno rozeto odrežemo, pojemo slasten sadež in listno rozeto vtaknemo v zemljo in že nam raste ananas. Skoraj tako preprosto je.

Ker je tako enostavno, pa nam proizvajalci ananasa, skušajo preprečiti vzgojo in zato uničijo sredico listne rozete, od koder se razvije rastlina. Kljub temu, lahko v trgovini najdemo kakšen srečen ananas, ki je uspešno preživel ali obšel ta proces.

 

nabiranje čaja
Kako vzgojimo ananass močno svetilko preverimo sredico

 1. V trgovini izberemo ananas iz ekološke pridelave. Sadež naj bo čim lepši, čim bolj svež, z lepimi zelenimi listi in svetlo ali temno zeleno sredico listne rozete. To lahko v trgovini preverite tako, da z močno svetilko posvetite v center. Listi ne smejo biti rjavi.
 2. 1,5 cm od vrha sadeža ločimo listno rozeto od ananasa. Preostali del ananasa pojemo, vendar ne sredice in kože.od ananasa izrežemo listno rozeto
 3. Z eno roko primemo listno rozeto, z drugo pa preostanek ananasa, ki ga zavrtimo tako, da nam ostane le sredinski stržen.
 4. Iz listne rozete odstranimo nekaj spodnjih listov tako, da odkrijemo nekaj zarodnih koreninic.
 5.  V lonec premera 20 cm nasujemo zemljo,
  ki dobro zadržuje vlago, vendar kljub temu omogoča dobro drenažo. To zagotovimo z odstranimo nekaj spodnjih listov da odkrijemo koreninicemešanico šote, zemlje in perlita.
 6. Na sredino lonca v zemljo naredimo plitvo luknjo, v katero vsadimo približno 1/4 listne rozete ananasa in jo z rokami dobro pritrdimo v zemljo, da lahko samostojno stoji.
 7. Ko smo posadili ananas, ga dobro zalijemo v sredino listne rozete. Listi ananasa rastejo tako, da ujamejo vodo in jo usmerijo k koreninam.

zalivamo ga lahko v center - big

Kako posadimo ananas in kaj se zgodi v nadaljnjih stopnjah rasti si lahko ogledate v tem videu (angleško)

opis ratsline
Skrb za rastlino

ananas vsadimo v plitvo luknjhoNa začetku rasti je dobro če ananasu zagotovimo stalno vlago v zemlji in tudi v zraku. Zato je dobro, da lonček s sadiko ananasa pokrijemo s prozorno vrečko in mu tako naredimo mini rastlinjak. Temperatura naj bo med 20 in 25 stopinj C.  Raste pa naj na svetlem mestu vendar ne na direktnem soncu. Če listi začnejo rjaveti, takoj preverimo ali je morda spodaj začel gniti. Zgniti del odrežemo in rastlino ponovno posadimo.

Po mesecu ali dveh rasti, ko bodo iz centra pognali prvi novi listi, lahko začnemo ananas postopoma privajati na bolj suh zrak tako da vrečko vsak dan za dalj časa odstranjujemo iz ananasa.

Ko je rastlina ananasa že močna in velika ne potrebuje veliko zalivanja in lahko preživi tudi v suhih področjih. Presadimo jo v mešanico zemlje za kaktuse. Raste naj na močnem soncu.

Ananas je zelo občutljiv na zmrzal, zato mu moramo zagotoviti toplo prezimovališče.

Vzgoja ananasa sicer ni zahtevna,  vendar pa strokovnjaki v zavodu raznolikost v svojem članku  kako vzgojiti ananas pravijo, da vzgoja redko uspe v prvem poskusu in gre za bolj kot ne, igro na srečo, ne glede na naše izkušnje in vloženi trud.

lastnosti
Žetev

Na domač sadež ananasa je potrebno čakati nekaj let, saj ananas zelo počasi raste. Iz ene rastline pridelamo en sadež, nato rastlina propade, novo rastlino pa si lahko vzgojimo iz listne rozete na sadežu, ki smo ga pridelali. Sadež domačega ananasa morda ne bo tako slasten, kot če bi zrastel na močnem tropskem soncu, bo pa zagotovo slajši, ker ste ga vzgojili sami.

ananas v naravi

Nasad ananasa v Gahni (By hiyori13 (Flickr) [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons)

One Comment

 1. Izgleda, da vzgoja ananasa le ni tako enostavna, kot trdijo nekateri viri. Moj prvi poskus vzgoje se je končal z gnilobo in izgubo vseh listov iz listne rozete.
  Pri mojem naslednjem poskusu bom več pozornosti namenil izbiri pravega sadeža ter sledil navodilom iz članka zavoda raznolikost, ki je že navaja, kako se od začetka spoprijeti z gnitjem.

  Če človek ne odneha, mu zagotovo uspe:)

Vaše mnenje