Ingverjev čaj

ingverjev čaj - coverIngverjev čaj je, kot ingver sam, izjemno aromatičnega in prijetnega “spicy”, citronskega okusa.

Pijemo ga lahko vsak dan, pomaga pa pa predvsem proti prehladom in krepitvi imunskega sistema, saj je Ingver močan naraven antibiotik. Več o lastnostih ingverja si lahko preberete tukaj.

Čaj si lahko pripravimo na več načinov. Iz svežega ingverja, ga lahko le olupimo in narežemo na tanke kolobarčke in prelijemo z vodo. Bolje je če Ingver naribamo, saj tako iz njega iztisnemo več njegovih učinkovin.

Posušen ingver za čajTukaj pa , bom opisal kako pripravimo čaj iz posušenega ingverja. Sam sem poskusil vse metode priprave čaja iz ingverja in čaj iz posušenega ingverja,  iz katerega smo prej iztisnili sok za pripravo “Ingverjevega napitka za nepremagljivo odpornost”, je bolj intenzivnega okusa kot čaj pripravljen iz svežega ingverja.

Poleg tega pa iz ingverja pridobimo tudi sok, namesto da bi ostale koristne učinkovine zavrgli v smeti.  Posušen ingver  lahko tudi spravimo v dobro zaprt kozarec in ga hranimo v svoji zbirki čajev, ter ga pridajmo v svoje čajne mešanice. Odlično popestri zeliščne čaje.

ingver namočen v vodo za čajKer sem radovedne narave, sem ingverjev čaj poskusil narediti tudi iz naribanega, posušenega ingverja,iz katerega prej nisem iztisnil soka, vendar okus čaja pripravljenega iz tega, ni bil bolj intenzivnega okusa, kot iz ingverja, ki sem ga pred sušenjem izžel za sok.

Ingverjev čaj je belkasto rumene barve in ni čisto bister. Ima zelo močan okus po  ingverju in ob pitju kar malo peče po grlu. Ob zaužitju nas znotraj kar malo pogreje, saj ingver pospešuje prekrvavitev v prebavilih.

Uživanje ingverjevega čaja, kot tudi ingver sam, zato povečuje absorpcijsko sposobnost prebavnega traka in ga je dobro uživati 15-20 minut pred kosilom.

Priprava
Kako si pripravimo ingverjev čaj?

  1. Ingver najprej opremo in olupimoIngverjev čaj in suh ingver
  2. Nato ga naribamo
  3. ingver stiskamo čez cedilo, da iz njega iztisnemo sok (uporaba ingverjevega soka)
  4. ingver posušimo na pladnju 3-4 dni
  5. 2 žlički posušene rastline prelijemo z 2dcl vrele vode
  6. pustimo 10 minut in nato precedimo
  7. Po želji dodamo limono in med
  8. Čaj zaužijemo ko je še topel

neželjeni učinki
Morebitni neželeni učinki

Pri ljudeh s težavami s srcem, lahko prekomerno uživanje ingverja povzroči poslabšanje stanja, zato je nujno da ob uživanju spremljate svoje počutje in se ob dvomih o uporabi posvetujete z vašim zdravnikom ali farmacevtom. Več o neželenih učinkih ingverja preberite tukaj.

Vaše mnenje