Ingver

IngverIngver je svetovno znana rastlina. Korenina ima namreč zelo intenziven, pekoč ter limonast okus. Ima pa tudi neverjetno veliko zdravilnih učinkov.

Deluje kot naravni antibiotik in antiseptik. Lahko ga uživamo surovega, posušenega v čaju ali kot začimba jedem. Kot zadnje se uporablja predvsem v azijski kuhinji od koder Ingver tudi izvira.

Izvira iz območja sedanje Indije in Kitajske. V Sloveniji ga v naravi ne najdemo, ker je preveč hladno, vsekakor pa si ga lahko vzgojimo sami, če mu zagotovimo toplo prezimovališče.

lastnosti
Lastnosti

  • Uravnava normalno cirkulacijo krviIngver za čaj
  • pomaga pri utrujenosti mišic po naporu
  • izbolšja prebavno absorpcijo
  • preprečuje prehlad in gripo
  • pomaga pri bolečinah v želodcu
  • preprečuje rast rakavih celic (povezava do raziskave)
  • je najmočnejše naravno sredstvo proti bolečinam
  • pomaga pri težavah z dihali
  • izboljšuje naravno odpornost

Koristi uporabe


Učinek

Ingver lahko uporabljamo dnevno, da si krepimo naravno odpornost proti prehladom in gripi. Še posebno dobro ga je uporabljati, če smo dejansko prehlajeni. Prehlad ponavadi mine v 1 – 2 dneh. Še posebno priporočljiva je uporaba ob povečani športni aktivnosti, saj poleg krepitve imunskega sistema, pomaga tudi proti bolečinam v mišicah.

Pozitivno deluje tudi na prebavo, saj pospeši cirkulacijo krvi v prebavnih organih in tako poveča absorpcijo hranilnih snovi, ki jih zaužijemo. Zato je priporočljiva uporaba ob prebavnih motnjah, napihnjenosti ali bolečinah v trebuhu ali želodcu. Pomaga tudi pri menstrualnih nevšečnostih.

neželjeni učinki
Morebitni neželeni učinki

Ingver ne uporabljate med nosečnostjo ali med dojenjem.

Ingver lahko povzroči probleme v strjevanju krvi, zato ga ne uživajte če imate preredko kri.

Če ste sladkorni bolnik, vam ingver zniža krvni sladkor in boste morda potrebovali nova zdravila.

Če imate težave s srcem zaužitje velike količine ingverja poslabša stanje.

Če imate kakršenkoli dvom se o uporabi vsekakor posvetujte z vašim zdravnikom. Ob slabšem počutju pa z uporabo takoj prenehajte.

uporaba
Uporaba

končan ingverjev napitek z medom

a) Ingver lahko naribamo in posušimo za ingverjev čaj

b) če iz naribanega ingverja iztisnemo sok, si lahko pripravimo Ingverjev napitek za odpornost

c) posušen in zdrobljen ingver lahko uporabimo kot začimbo, predvsem za azijske jedi

opis ratsline
Opis rastline

Ingver (Zingiber officinale) je cvetoča rastlina, katere korenina je uporabna kot začimba ali zdravilno zelišče. Letno iz korenine rastejo stebla, ki so približno meter visoka. Na steblih so ozki zeleni listi in rumeni cvetovi.

kje raste
Kje rastePosušen ingver

V tropskem pasu Azije in Indije, v nekaterih delih Afrike in Karibov.. V Evropo je prvič prišel iz Indije, ki je tudi glavna proizvajalka ingverja na svetu.

čas nabiranja
Čas nabiranja

September – Oktober

Najboljši dan za nabiranje je “dan za korenino” po setvenem koledarju Marije Thun.

nabiranje čaja
Sejanje

Edini način, da v Sloveniji dobimo domači ingver je, da si ga posadimo in pridelamo sami.

Kako vzgojimo ingver

  1. Korenino ingverja kupimo v trgovini. Izberemo mesnato in napihnjeno korenino, ki ima čimveč “oči”. Dobro je, da jo če znoč namočimo v vodo, da se sperejo zaviralci rasti, ki jih uporabijo ob transportu v trgovine. Da se temu čimbolj izognemo nujno kupimo Ingver iz ekološke pridelave.
  2. Idealen čas za sajenje je polmad
  3. Korenino posadimo v 20 – 30 cm globok lonec
  4. mešanica zemlje mora biti bogata in hranljiva, lahko mešanica komposta. Struktura zemlje mora zadrževati vlago, voda pa mora odtekati, sicer korenina lahko zgnije.
  5. ko pripravimo zemljo, namočeno korenino položimo na vrh
  6. na začetku rasti je pomembno redno zalivanje, zemlja nikoli ne sme biti suha
  7. Ingver obožuje vlago in je občutljiv na suh zrak, zato ga lahko škropimo tudi z razpršilko
  8. 2. jesen od posaditve lahko koreniko prvič oberemo
  9. Oberemo jo takrat, ko se vsi zeleni deli rastline posušijo, takrat je v koreniki največ učinkovin
  10. Čez zimo rastlino postavimo v temen in ne presuh prostor, ter zalivamo 1 x  – 2 x meseec, do meseca marca.

 shranjevanje čajev
Shranjevanje

Svež ingver lahko hranimo v hladilniku do uporabe.