Divja pesa

Divja pesa ob morjuDivja pesa je zelo stara rastlinska vrsta in je mati vsem vrstam pese in špinače. Raste čisto ob morski obali.

Je izredno bogata z vitaminom A in železom, vsebuje pa tudi okslano kislino, zaradi katere je ob uživanju priporočljiv dodaten vnos vitamina C, da se te rudnine bolje absorbirajo v prebavi.

Če se boste v teh zgodnjih pomladnih dneh odpravljali na prve sončne žarke na obalo lahko naberete njene mlade poganjke in jo pripravite kot špinačo ali juho. Iz divje pese pa lahko pripravimo tudi specialiteto iz juga Italije.

lastnosti
LastnostiDivja pesa - rastišče

  • zelo podoben okus kot špinača, vendar bolj intenziven
  • ker raste ob morju je že slana in jedi ni potrebno soliti
  • bogata z vitaminom A, minerali in rudninami, še posebej železa
  • odvaja vodo in čisti telo

Divja pesa, kot vse špinače vsebuje oksalno kislino, ki lahko povzroči, da se pri prebavi železo in kalcij vežete. To povzroči slabšo absorpcijo teh pomembnih mineralov. Da bi zmanjšali ta učinek je zelo priporočljivo, da ob uživanju vseh vrst špinače zaužijemo tudi veliko vitamina C, ki pomaga telesu pri absorpciji železa in kalcija.

opis ratsline

Divja pesa opis
Opis rastline

Divja pesa (beta maritima) je zelo stara rastlinska vrsta. raste tako, da se iz korenike razrašča in šopasto poganja mlade mesnate listke temno zelene barve. Največ teh poganjkov raste pomladi, v manjšem obsegu pa tudi jeseni in pozimi.  Čez poletje rastlina cveti.

kje raste
Kje raste

Je zelo izbirčna glede rastišča. Raste na kamnitih tleh tik ob morski obali po celotnem Mediteranu.

čas nabiranja
Čas nabiranjaDivja pesa ob morju

Najbolje je, da jo nabiramo pomladi, ko ima največ mladih poganjkov. Lahko pa tudi pozimi in jeseni. Za prehrano je neuporabna le poleti, ko rastlina cveti.

nabiranje čaja
Nabiranje

Nabiramo šope mladih mesnatih poganjkov divje pese,  tako da jih enostavno odtrgamo iz glavne korenike. Uporabimo sicer lahko tudi večje liste, vendar so te majhni mladi listi zelo intenzivnega okusa.

Divja pesa v skledi

shranjevanje čajev
Shranjevanje

Sveže nabrane poganjke divje pese najprej očistimo in operemo. Nato jih lahko hranimo v hladilniku do 7 dni. Če želimo rastlino shraniti za dalj časa in ohraniti okus je najbolje, da si naredimo iz nje špinačo in jo zamrznemo.

uporaba


Uporaba

Uporabimo kot špinačo, vendar je precej bolj grenkega okusa in intenzivnega okusa.

Na jugu Italije iz nje pripravljajo specialiteto “Orecchiette con le Cime di rapa” (slo. testenine z listi repe). Lahko pa ju tudi pripravimo juho iz divje pese.

neželjeni učinki


Morebitni neželeni učinkiSveža divja pesa

Uživanje te rastline ni primerno za ljudi, ki imajo težave z ledvičnimi kamni. Divja pesa vsebuje purine, ki se v telesu prebavijo v sečno kislino. Prevelika količina zaužitih purinov povzroča nastanek ledvičnih kamnov.

Vsebuje tudi oksalno kislino, ki ob prebavi povzroči dvig kalcijevega oksalata v urinu, kar prav tako povečuje nastanek ledvičnih kamnov.

Divjo peso uživajte v zmernih količinah.

Vaše mnenje