Čemažev namaz

Čemažev namazČemažev namaz je najboljše, kar lahko pripravimo iz Čemaža, ki ima odličen, edinstven česnov okus, ki se izjemno poda skuti, juham in namazom. Uživanje čemaža spomladi pridaja telesu točno tiste elemente, ki jih naše telo po dolgi zimi nujno potrebuje za pričetek novega cikla življenja.

Vse o rastlini Čemaž  si lahko preberete tukaj, na tem mestu pa bi samo izpostavil, da bodite pri nabiranju Čemaža izredno previdni, saj ima enako rastišče, kot Šmarnica, ki je zelo strupena. Rastlini sta si malenkost podobni, vendar ob nabiranju posameznih rastlin Čemaža težko pride do zamenjave.

sestavine
Sestavine
Za 400g čemaževega namaza 

  • 130 g domače skuteČemaževo polje
  • 2 dcl domače kisle smetane
  • 50 g svežih čemaževih listo
  • 50 g bučnih seme
  • 50 g konopljinih semen
  • 20 g svežega peteršilja
  • 10 g drobnjaka
  • 1 strok česnja
  • 1  dcl ekstra deviškega bučnnega olja
  • 2 čajni žlički gorčičnih semen
  • ščepec himalajske soli

lastnosti
Priprava

Čemaž, peteršilj in drobnjak na drobno nasekljamo z sekljalnikom za zelišča ali jih preprosto zrežemo električnim sekljalnikom.

Nato sesekljana zelišča primešamo skuti, dodamo vse ostale sestavine in vse skupaj, v posodi dobro premešamo. Ko dobimo enotno gladko zmes, dodamo še bučno olje, ki ga prav tako enakomerno umešamo v naš čemažev namaz.

Čemažev namaz na kruhu

shranjevanje čajev
 Shranjevanje

Tako pripravljen namaz lahko hranimo v dobro zaprti posodi, v hladilniku do 5 dni.

uzivanje
Uporaba

Čemažev namaz je odličen za zajtrk. Namažemo ga na dober domač kruh, odlično pa se poda tudi na popečene kruhke, kot okusna predjed.

Koristi uporabe
 Čemažev namaz po vašem okusuČemažev namaz

Osnovni recept za čemažev namaz je zgolj skuta, sol in Čemaž. Vse ostale sestavine si lahko dodajate po lastnem okusu, željah in kar vam je pač na voljo.

Če imate tudi sami, kakšen preverjeno dober recept za vaš poseben čemažev namaz, ga lahko vpišete v komentar in delite z vsemi uporabniki Naravne-jedi.si.

Z veseljem ga bomo poskusili.

One Comment

  1. Pingback: Čemaž — Naravne jedi

Vaše mnenje