Čemažev namaz je najboljše, kar lahko pripravimo iz Čemaža, ki ima odličen, edinstven česnov okus, ki se izjemno poda skuti, juham in namazom. Uživanje čemaža spomladi pridaja telesu točno tiste elemente, ki jih naše telo po dolgi zimi nujno potrebuje za pričetek novega cikla življenja.
Vse o rastlini Čemaž si lahko preberete tukaj, na tem mestu pa bi samo izpostavil, da bodite pri nabiranju Čemaža izredno previdni, saj ima enako rastišče, kot Šmarnica, ki je zelo strupena. Rastlini sta si malenkost podobni, vendar ob nabiranju posameznih rastlin Čemaža težko pride do zamenjave.
Sestavine Za 400g čemaževega namaza
130 g domače skute
2 dcl domače kisle smetane
50 g svežih čemaževih listo
50 g bučnih seme
50 g konopljinih semen
20 g svežega peteršilja
10 g drobnjaka
1 strok česnja
1 dcl ekstra deviškega bučnnega olja
2 čajni žlički gorčičnih semen
ščepec himalajske soli
Priprava
Čemaž, peteršilj in drobnjak na drobno nasekljamo z sekljalnikom za zelišča ali jih preprosto zrežemo električnim sekljalnikom.
Nato sesekljana zelišča primešamo skuti, dodamo vse ostale sestavine in vse skupaj, v posodi dobro premešamo. Ko dobimo enotno gladko zmes, dodamo še bučno olje, ki ga prav tako enakomerno umešamo v naš čemažev namaz.
Shranjevanje
Tako pripravljen namaz lahko hranimo v dobro zaprti posodi, v hladilniku do 5 dni.
Uporaba
Čemažev namaz je odličen za zajtrk. Namažemo ga na dober domač kruh, odlično pa se poda tudi na popečene kruhke, kot okusna predjed.
Čemažev namaz po vašem okusu
Osnovni recept za čemažev namaz je zgolj skuta, sol in Čemaž. Vse ostale sestavine si lahko dodajate po lastnem okusu, željah in kar vam je pač na voljo.
Če imate tudi sami, kakšen preverjeno dober recept za vaš poseben čemažev namaz, ga lahko vpišete v komentar in delite z vsemi uporabniki Naravne-jedi.si.
Pingback: Čemaž — Naravne jedi