Čemaž

čemaž v košariČemaž je prava zgodnje spomladanska poslastica. Mnoga imena za to rastlino nakazujejo na to, da so rastlino razširjeno uporabljali že naši predniki. Čemaž je poimenovan tudi kot divji česen, medvedji česen, gozdni česen, kačji lek ali štrkavec. Njene zdravilne učinke so cenili že stari Rimljani

Od sredine marca dalje, ko se dolžina dneva že izenači z nočjo, se začne sezona Čemaža. V vlažnih gozdovih ob rečnih strugah začnemo srečavati veliko ljudi, ki želijo pridobiti nekaj, te okusne in zdrave rastline.

Po zdravilnih učinkih je podoben česnu, vendar je čemaž bolj zdravilen.

Koristi uporabe
 Pozitivni učinki ČemažaČemaž v naravi

 •  čisti celotno prebavno pot
 • dobro sredstvo proti glistam v črevesju
 • čisti dihalne poti
 • čisti kožo
 • odpravlja kožne izpuščaje in lišaje
 • spodbuja delovanje žlez
 • pospešuje krvni obtok
 • znišuje holesterol
 • antiastmatik (proti astmi)
 • dober duaretik (odvaja seč)
 • antiperetik (niža vročino)

Priporočena medicinska zaužita količina:
2-4 g svežih listov ali korenine 3 x dan pred obrokom, 3 – 4 tedne.

opis ratsline
Opis Rastline

opis čemažČemaž (alinim ursinum) je trajnica. Raste iz podolgovate čebulice, ki je obdana s prozorno kožico, od koder poganja posamezne, suličaste, zelene liste. Mladi listi so svetlo zelene barve, starejši pa temno zelene. Na podolgovatem okroglem steblu, ki zraste do 30 cm v višino se naredi belo socvetje.

POZOR!Čemaž je podoben dvema zelo strupenima rastlinama: Šmarnici (Convallaria majus) in Podlesku (Colchicum autumnale), ki pa ne dišita po česnu. Šmarnično cvetje je precej drugačno od čemaževega. Listi pa se skorajda ne razlikujejo. Podlesek raste v rozetah, listi so spodaj žleboviti, rastlina pa je bolj toga in raste navpično.

kje raste


Kje raste

Čemaž raste v delno senčnih, redkih listnatih gozdovih po vsej Sloveniji. Raste v velikih skupinah in rastišča čemaža izgledajo kot velika zelena preprogah.

Čemaževo polje

čas nabiranja
Čas nabiranja

Raste od marca – junija, cveti pa od aprila do maja odvisno od lege.

nabiranje čaja
 Nabiranje

Nabiramo lahko celotno rastlino. Najpogosteje se uporabljajo mladi listi Čemaža, ki imajo poleg cveta najintenzivnejši okus. Nabiramo pa lahko tudi čebulico. Najbolj optimalno je, da posamezne dele rastline obiramo na za ta del rastline primeren dan, po setvenem koledarju Marije Thun.

Nabiramo ga tako, da z nožem zarežemo v zemljo okoli rastline, da ji prerežemo čebulico.

shranjevanje čajev


Shranjevanje

Čemaž je najbolje da porabimo svež, saj ima tako največ arome in učinkovin. Svežega hranimo v hladilniku in porabimo čimprej.sušenje čemaža

čemaž v oljuKer pa raste zgolj spomladi, si ga lahko nekaj posušimo v sušilniku ter shranimo v kozarec. Posušen Ćemaž je primeren za začinitev juh tik pred zaužitjem, podobno kot suh drobnjak in peteršilj.

Če pa želimo iz čemaža pripravljati namaze, pa jih shranimo v olivnem ali bučnem olju. Takega hranimo v hladilniku in mu tako podaljšamo rok trajanja do nekje 1 mesec. Tako shranjen čemaž ohrani aromo in učinkovine.

uzivanje
Uživanje

Iz Čemaža lahko pripravimo:Čemažev namaz na kruhu

Čemaža ne smemo uživati v prevelikih količinah.
Priporočena terapevtska količina je 2-5 g sveže rastline, 3 x dnevno v obdobju 3-4 tedne.

lastnosti


Druge uporabe

Iz čemaža lahko stisnemo sok in ga uporabljamo pri lajšanju različnih kožnih stanj, za čiščenje kože in tudi za razkuževanje in boljše celjenje ran.

neželjeni učinki
 Morebitni stranski učinki

Čemaž naravaOb upoštevanju priporočene dnevne količine ni znanih neželenih ali škodljivih učinkov čemaža. Ima pa učinek rečenja krvi, in lahko ljudem, ki imajo težave s tem pripelje do resnih težav. Vsekakor se pred rednejšim jemanjem posvetujte z vašim zdravnikom, še posebej če imate kašno stanje. Ljudje, ki imajo alergijo na česen imajo podobno reakcijo tudi na Čemaž. Nikoli ne prekoračite priporočene dnevne količine zaužitega Čemaža. Ob slabšem počutju z uporabo takoj prenehajte.

O vseh učinkih in stranskih učinkih Čemaža si lahko preberete tukaj (angleško).

 

One Comment

 1. Pingback: Čemažev namaz s konopljinimi semeni in bučnim oljem — Naravne jedi

Vaše mnenje