Čaj iz zlate rozge

Navadna Zlata Rozga

Že stara germanska plemena, ki so iz navadne zlate rozge pripravljala sredstva za celjenje ran, so zelišču pripisovali da “drobi kamne” (ledvične). Tudi danes je čaj iz zlate rozge priznan po svojih učiknkovinah proti težavam z ledvicami, ker pospešuje izločanje seča in blaži vnetja

Čaj iz čiste zlate rozge je zlato rumene barve ter trpkega okusa s malenkostnimi pridihom janeža.

Zaradi svojih lastnosti je nepogrešljiva sestavina čajev za ledvične težave.

Učinek čaja
 Čaj iz zlate rozge – učinek

  • deluje protivnetno na mehur in sečila ledvice
  • pospešuje izločanje seča

opis ratsline
Opis rastline

Navadna zlata rozga (solidago virgaurea) je večletnica. Ima rumene majhne cvetove, ki so na obrobju jezičasti in v sredini cvetasti. Zeleni listi so suličaste oblike.

kje raste
Kje raste

Redki gozdovi, gozdni obronki, gozdne jase, ob rečnih strugah

čas nabiranja
Čas nabiranja

Julij -Avgust

nabiranje čaja
Nabiranje

Na začetku cvetenja, ko je večina cvetnih koščkov še zaprtih režemo 15 – 20 cm od vrha rastline, kjer so majhni rumeni cvetovi. Največjo učinkovino rastline dobimo, če jo naberemo popoldan ob toplem vremenu.

sušenje
Sušenje

 Iz stebel odrežemo cvetove in liste ter jih sušimo v toplem senčnem prostoru. Posušiti se morajo hitro, sicer se rumeni cvetovi razbarvajo.

shranjevanje čajev
Shranjevanje

 Cele suhe dele rastline hranimo v zračno-tesnem kozarcu ali kovinski posodi. V suhem in temnem prostoru na manj kot 20 stopinj

Priprava
Priprava čaja

Čaj iz zlate rozge pripravimo tako, da dele  rastline zdrobimo tik pred pripravo čaja. Na ta način dobimo najmočnejšo aromo in učinek.
Odmerimo 2 čajni žlički in prelijemo z 200ml vode, ki je zavrela in se ohladila na 95 stopinj. čez 5 minut odcedimo. Za zdravilni napitek iz zlate rozge rastlino pustimo v vodi 10 minut.

uzivanje caja
Uživanje

neželjeni učinki
Morebitni stranski učinki

Vaše mnenje