Že stara germanska plemena, ki so iz navadne zlate rozge pripravljala sredstva za celjenje ran, so zelišču pripisovali da “drobi kamne” (ledvične). Tudi danes je čaj iz zlate rozge priznan po svojih učiknkovinah proti težavam z ledvicami, ker pospešuje izločanje seča in blaži vnetja
Čaj iz čiste zlate rozge je zlato rumene barve ter trpkega okusa s malenkostnimi pridihom janeža.
Zaradi svojih lastnosti je nepogrešljiva sestavina čajev za ledvične težave.
Čaj iz zlate rozge – učinek
- deluje protivnetno na mehur in sečila ledvice
- pospešuje izločanje seča
Opis rastline
Navadna zlata rozga (solidago virgaurea) je večletnica. Ima rumene majhne cvetove, ki so na obrobju jezičasti in v sredini cvetasti. Zeleni listi so suličaste oblike.
Kje raste
Redki gozdovi, gozdni obronki, gozdne jase, ob rečnih strugah
Čas nabiranja
Julij -Avgust
Na začetku cvetenja, ko je večina cvetnih koščkov še zaprtih režemo 15 – 20 cm od vrha rastline, kjer so majhni rumeni cvetovi. Največjo učinkovino rastline dobimo, če jo naberemo popoldan ob toplem vremenu.
Sušenje
Iz stebel odrežemo cvetove in liste ter jih sušimo v toplem senčnem prostoru. Posušiti se morajo hitro, sicer se rumeni cvetovi razbarvajo.
Shranjevanje
Cele suhe dele rastline hranimo v zračno-tesnem kozarcu ali kovinski posodi. V suhem in temnem prostoru na manj kot 20 stopinj
Čaj iz zlate rozge pripravimo tako, da dele rastline zdrobimo tik pred pripravo čaja. Na ta način dobimo najmočnejšo aromo in učinek.
Odmerimo 2 čajni žlički in prelijemo z 200ml vode, ki je zavrela in se ohladila na 95 stopinj. čez 5 minut odcedimo. Za zdravilni napitek iz zlate rozge rastlino pustimo v vodi 10 minut.
Morebitni stranski učinki