Čaj iz trobentice

trobentica-coverTrobentica je ena izmed prvih rožic, ki zrastejo pomladi in je poleg navadnih zvončkov, črnega teloha in navadnega žafrana znana kot znanilka pomladi.

Trobentica nam, ko se dnevi začnejo konkretno daljšati in se temperature počasi dvigajo ena izmed rastlin, ki nam zagotovo da občutek topline, da je pomlad sedaj resnično tik pred vrati.

Poleg svoje preproste lepote pa ima trobentica zelo veliko koristnih učinkovin. Zelo zanimivo je, da raste ravno v času, ko te učinkovine ljudje najbolj potrebujemo. Ima zelo dobro sposobnost čiščenja telesa, kar je po zimskem mirovanju in pomanjkanju svežega zelenja, kot nalašč za naš organizem. Uporabimo lahko vse dele rastiine, v tem članku pa se bom osredotočil na uporabo in koristi uporabe čaja iz trobentic.

 

Učinek čaja
 Čaj iz Trobentice – učinektrobentica

  • nadomešča vitamin C,
  • čisti dihala,
  • lajša kašelj in bronhitis,
  • zdravi revmo in protin,
  • zmanjšuje drgetanje udov,
  • čisti kri, ledvica,sečila in odvaja seč,
  • proti nespečnosti,
  • krepi živce in srce,
  • blaži migreno, živčni glavobol.

opis ratsline
Opis rastline

Trobentica je majhna rastlina, ki ima zelo močne in mesnate glavne liste, ki se držijo tal. Iz sredine zrastejo majhni okrogli cvetovi rumene barve, ki spominjajo na obliko trobente. V notranjosti cveta so majhni prašniki rumene barve.

kje raste
Kje rastepriprava čaja iz trobentice

Redki gozdovi, gozdni obronki, gozdne jase, na sončnih do pol-sončnih legah, tudi na travnikih.

čas nabiranja
Čas nabiranja

Od začetka marca – maja.
Največ učinkovin trobentice dobimo tako, da jo naberemo na suh sončen dan opoldan. Najboljši dan za nabiranje cvetov je “dan za cvet” po setvenem koledarju Marije Thun.

nabiranje čaja
Nabiranjetrobentice v košari 2

Cvetove trobentice nabiramo tako, da cele cvetove pazljivo izpulimo iz zelene čašice od koder raste. Najbolje je, da jih polagamo v košaro za nabiranje zelišč. Cvetove ne smemo zmečkati, prav tako se ne smejo stiskati v košari, saj  v tem primeru ob sušenju porumenijo.

Nabirajte jih tako, da iz enega rastišča ne vzamete vseh cvetov, ampak iz večih rastišč po malo, da ne bomo preveč prizadeli rastline, ki nam želi samo iskreno dobro.

sušenje
Sušenje

Cvetove trobentice moramo posušiti hitro, ker sicer cvetovi izgubijo lepo rumeno barvo. Zato je najbolje uporabiti sušilnik z umetno toploto.

shranjevanje čajev
Shranjevanjeposušene trobentice

Popolnoma suhe cvetove shranimo v steklen kozarec s priprtim pokrovom na suh in temen prostor, kjer temperatura ne preseže 20 stopinj C.

Priprava


Priprava čaja

 2 čajni žlički posušenih cvetov trobentice prelijemo z 3dcl vrele vode. Namakamo jih 10 minut ter precedimo.

uzivanje caja
Uživanjepripravljen čaj iz trobentice

Čaj je najbolje uživati pred spanjem.

Trobentico lahko odlično uporabimo v mešanicah z navadno vijolico, mlado koprivo ali mladimi brezovimi listi.

neželjeni učinki
Morebitni stranski učinki

Čaj iz trobentice je načeloma varen za uporabo. Če se vam ob pitju pojavijo kakršne koli motnje ali slabše počutje pa z uporabo vsekakor takoj prenehajte.

One Comment

  1. Pingback: trobentice | še en oblak

Vaše mnenje