Čaj iz smrekovih vršičkov

smrkovi vrsicki na smrekiSmrekove vršičke na Slovenskem uporabljamo že več stoletij. Skoraj vsem je znan sirup iz smrekovih vršičkov, ki je izjemnega okusa in je pravo malo orožje za morebitni kašelj ob spremenljivem zgodnje-spomladanskem vremenu.

Malo manj poznano pa je, da si iz smrekovih vršičkov lahko pripravimo tudi čaj, ki je enako blagodejen in podobno odličnega okusa. Prednost uživanja čaja je, da ga lahko zaužijemo brez sladkorja.

Koristi uporabe
Pozitivni učinkinabrani smrekovi vrsicki

  •  bogat vir vitamina C
  • pomaga pri čiščenju krvi
  • blaži putiko
  • deluje kot antirevmatik
  • razkužuje dihalne poti
  • pospešuje prekrvavitev sluznice in jo ščiti
  • blaži kašelj

Več o pozitivnih učinkih regratovih cvetov si lahko preberete tukaj (angleško).

opis ratsline
Opis rastlinesmrekovi vrsicki smreka

Smreka (picea) je rod v družini borovk, ki obsega 35 vrst vedno zelenih iglavcev.  V Sloveniji najdemo več vrst smreke in so zelo pogoste. So lahko od 20 – 30 metrov velika drevesa, ki se razmnožujejo s semeni, ki jih veter v jeseni odsene iz odprtih storžev. Spomladi pa na konicah vseh vej zrastejo od 0,5 – 5 cm veliki novi poganjki, smrekovi vršički. vršički se pri razlišnih vrstah smreke razlikujejo po velikosti. Največ koristnih učinkovin in tudi okusa pa se skriva v manjših vršičkih, ki niso večji od 1cm. V vršičkih je velika količina smole,  lahko hlapljivo olje, vitamin C, pinen, limonen, bornilni acetat ter balzam

kje raste


Kje raste

V Sloveniji so smreke zelo razširjena drevo, ki ga zlahka prepoznamo.

čas nabiranja
Čas nabiranjasmrekovi vrsicki prd susenjem

Od Aprila – Maja

Najboljši čas za nabiranje je suh in sončen dan popoldan. Najprimernejši dan za nabiranje je “dan za list” po setvenem koledarju Marije Thun.

nabiranje čaja

 
Nabiranje

Nabiramo mlade smrekove vršičke, ki niso večji od 1 cm. V teh se skriva najboljši okus in tudi največ učinkovin

Če ob nabiranju srečamo živalce, ki uporabljajo to rastlino ji jo prepustimo in si poiščimo drugo rastišče. Prav tako iz ene smreke ne oberite vseh vršičkov, da se bo narava lahko povsod ohranjala v vsej svoji lepoti.

caj iz smrekovih vrsikoiv

sušenje
Sušenjeposušni smrekovi vrsicki

Smrekove vršičke moramo posušiti hitro, da čim manj porjavijo. Zato je najbolje uporabiti sušilnik z umetno toploto, ker sozgodnje pomladne noči, še vlažne in hladne in ne dopuščajo zadostno hitrega sušenja.

shranjevanje čajev
Shranjevanje

Popolnoma suhe smrekove vršičke shranimo v steklen kozarec s priprtim pokrovom na suh in temen prostor, kjer temperatura ne preseže 20 stopinj C.

smrekovi vrsickiin caj

Priprava
Priprava čaja

2 čajni žlički posušenih smrekovih vršičkov prelijemo z 3 dcl vrele vode. Namakamo jih 5-10 minut ter precedimo. čaj zaužijemo še topel.

uzivanje caja
Uživanje

Čaj iz smrekovih vršičkov je najbolje uživati zvečer pred spanjem.

neželjeni učinki
Morebitni stranski učinki

Uporaba čaja iz smrekovih vršičko je načeloma varna in primerna za veliko večino uporabnikov. Če menite, da imate morda stanje, na katero bi uporaba morda neugodno vplivala, se pred uporabo posvetujte z vašim zdravnikom.

Vaše mnenje