Čaj iz regratovih cvetov

čaj iz regratovih cvetovČaj iz regratovih cvetov je odlična spomladanska razvada za dušo in telo. Izmenjani učinki regratovih cvetov vas bodo resnično očarali. Ima intenziven cvetlični okus, ki je zelo specifičen in edinstven.

Čaj iz regratovih cvetov ni tako okusen kot morda regratov sirup, ki si ga lahko pripravite iz regratovih cvetov, vendar pa se z uživanjem čaja izognemo uživanju sladkorja, ki ga uporabimo za izdelavo regratovega ekstrakta za regratov sirup.

Koristi uporabe
Pozitivni učinki

  •  bogat vir vitamina C
  • visoka vsebnost glukoze, hitro kristalizira
  • vsebuje luteolin and luteolin-7-O-glucosid (pospešuje delovanje antioksidantov)
  • visoka vsebnost inulina (preprečuje demenco, staranje, diabetes in rast rakavih celic)
  • blaži menstrualne težave

Več o pozitivnih učinkih regratovih cvetov si lahko preberete tukaj (angleško).

opis ratsline
Opis rastline

regratov cvetTaraxacum officinale) je trajnica, ki prve zgodnje liste požene zgodaj spomladi. Listi so močno zobati in tvorijo obliko listne rože. Iz sredine te listne rože požene enostavno votlo steblo na vrhu pa se razvije en cvetni košček z rumenimi cvetovi.

Čas cvetenja je druga polovica aprila in maja. Cvetišče se preoblikuje v značilno regratovo lučko, ki jo tvorijo mnoga vetronosna semena. Tako se hitro razmnožje. Iz semena požene zelo močno korenino, ki se razteza dokaj globoko v zemljo.

kje raste


Kje raste

Raste po vsej Sloveniji, na travnikih in ob poteh. Je zelo razširjen in zelo značilne oblike , zato ga zlahka najdemo in prepoznamo.

čas nabiranja
Čas nabiranja

Od Aprila – Maja
Rumeni regratov cvet hitro odcveti, zato je za nabiranje na voljo zelo kratko obdobje.

Najboljši čas za nabiranje je suh in sončen dan okoli poldneva, ko so cvetovi odprti. Najprimernejši dan za nabiranje je “dan za cvet” po setvenem koledarju Marije Thun.

nabiranje čaja

 
Nabiranjeregratovi cvetovi v košari

Regratove cvetove nabiramo, ko je rastlina v polnem cvetu. Nabiramo jih tako, da
cvetove damo med prste in jih trgamo iz stebla. Nabiramo le zrele, odprte rumene regratove cvetove.

Če ob nabiranju srečamo živalce, ki uporabljajo to rastlino ji jo prepustimo in si poiščimo drugo rastišče. Prav tako iz enega rastišča ne oberite vseh rastlin, da se bo narava lahko povsod ohranjala

sušenje
Sušenjesušenje čaja iz regratovih cvetov

Regratove cvetove moramo posušiti hitro, ker sicer cvetovi izgubijo lepo rumeno barvo in celo postanejo regratove lučke. Zato je najbolje uporabiti sušilnik z umetno toploto, ker zgodaj spomladi ponavadi zunanje temperature in vlaga še ne dopuščajo zadostno hitrega sušenja.

shranjevanje čajev
Shranjevanje

Popolnoma suhe  regratove cvetove shranimo v steklen kozarec s priprtim pokrovom na suh in temen prostor, kjer temperatura ne preseže 20 stopinj C.

Priprava
Priprava čajaregratov čaj iz cvetov

2 čajni žlički posušenih regratovih cvetov  prelijemo z 3 dcl vrele vode. Namakamo jih 5-10 minut ter precedimo. čaj zaužijemo še topel.

 

uzivanje caja
Uživanje

Čaj iz regratovih cvetov je najbolje uživati zvečer pred spanjem.

pripravljen čaj iz regratovih cvetov

neželjeni učinki
Morebitni stranski učinki

Ljudje z alergijami na cvetni prah naj ne uživajo čaja iz regratovih cvetov, saj vsebuje cvetni prah iz cvetnih koškov regrata. Sicer je uporaba regratovega medu varna in primerna za veliko večino uporabnikov. Če menite, da imate morda stanje, na katero bi uporaba morda neugodno vplivala, se pred uporabo posvetujte z vašim zdravnikom.

Vaše mnenje